Wat de wetenschap zegt over jouw geboortemaand

Astrologie is razend populair, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. De wetenschap kan wel iets zeggen over je stemming, persoonlijkheid en gezondheid op basis van het seizoen waarin je geboren bent.

Het grote verschil met astrologie is dat het in de wetenschap gaat over het seizoen, niet de dag waarop je geboren bent. En uiteraard dat het wetenschappelijk onderzocht is.

Winter

In een onderzoek van de Amerikaanse Columbia University analyseerden wetenschappers gegevens van 1,75 miljoen mensen, geboren tussen 1900 en 2000, die zijn behandeld in het universitair ziekenhuis. Wie in de winter was geboren, bleek een hoger risico te lopen op hart- en vaatziekten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de omgeving waarin een baby geboren wordt, met inbegrip van seizoensgebonden variaties in vitamine D en allergenen.

Als je geboren bent in januari zou je 17 procent meer risico lopen om een bipolaire stoornis te ontwikkelen dan als je in september geboren bent. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2012 dat zich richtte op de vraag of de geboortemaand van invloed was op de mentale gezondheid van mensen. Wetenschappers analyseerden gegevens van bijna zestigduizend patiënten uit de Britse ziekenhuisstatistieken.

Een kleinschalig onderzoek van de University of Arkansas Pine Bluff doet uitschijnen dat januari- en februaribaby’s meer kans maken om later beroemd te worden. De onderzoekers namen honderd beroemdheden onder de loep, gaande van politici tot atleten en zangers. De meesten van hen hadden het sterrenbeeld Waterman (21 januari – 19 februari). Nadien werd het onderzoek uitgebreid naar tweehonderd, en vervolgens naar driehonderd beroemdheden. Ook dan bleef de conclusie overeind.

Lente

Ook als je geboren bent in de lente loop je een hoger risico op hart- en vaatziekten volgens het onderzoek van Columbia University. Dat onderzoek vond ook dat vrouwen die tussen mei en september waren geboren, een hoger risico liepen op vruchtbaarheidsproblemen.

En volgens een kleinschalig Hongaars onderzoek zijn lentekinderen optimistischer ingesteld dan mensen die geboren zijn in de herfst of de winter.

Zomer

Volgens hetzelfde Hongaars onderzoek zouden zomerbaby’s meer stemmingswisselingen hebben dan winterbaby’s. Toch lopen ze een kleiner risico op een bipolaire stoornis of schizofrenie. Dat heeft mogelijk ook te maken met vitamine D. De baby in de baarmoeder krijgt misschien minder vitamine D in de winter. Dat kan de hersenontwikkeling beïnvloeden.

Een ander onderzoek stelt dat de kans groter is dat je een avondmens bent en later gaat slapen als je in de zomer geboren bent. Als je in de winter geboren bent, ga je gemiddeld vroeger slapen. 

Herfst

Je loopt meer risico op aandoeningen aan de luchtwegen, de voortplanting en neurologische aandoeningen als je geboren bent in oktober en november, alweer volgens het onderzoek van Columbia University. Maar er zijn ook voordelen: uit hetzelfde onderzoek bleek dat herfstbaby’s langer leefden dan lentebaby’s.

Het onderzoek bevestigde ook een eerdere studie die meer ADHD vaststelde bij kinderen geboren in het najaar, met een piek in november. Een Australisch onderzoek heeft uitgewezen dat de jongste kinderen in lagereschoolklassen dubbel zo vaak ADHD-medicatie slikken dan hun wat oudere klasgenoten. Mogelijk zijn de jongste kinderen in een klas wat drukker, simpelweg omdat ze jonger zijn, en krijgen sommigen dus onterecht de stempel ADHD.