Geen idee of je nu gaat juichen of walgen, maar na corona gaan we hoogstwaarschijnlijk met zijn allen terug volop kussen en knuffelen.
Dat leid ik toch af uit een internationaal onderzoek naar de kus- en knuffelcultuur in dertien landen. Psychologen besluiten daarin dat inwoners van landen waar meer infectieziektes voorkomen niet minder kussen en knuffelen dan in landen met een lager historisch besmettingsrisico.
Ik sleur mijn conclusie hier door een heel korte bocht, want de studie dateert van april 2019, vóór corona dus. Misschien heeft het virus dat alles veranderde ook ons knuffelcontact veranderd. Maar laten wij, huidhongerigen, hoop putten uit de vaststelling dat mensen die vaker met infectieziektes te maken krijgen niet levenslang anderhalvemeteren, ellebogen schudden en virtueel kussen.
De studie waarnaar ik verwijs, gepubliceerd in Scientific Reports, focuste trouwens op een andere conclusie dan ik. De onderzoekers vonden een duidelijk verband tussen inkomen en kuscultuur. Inwoners van landen met een grotere financiële ongelijkheid tussen burgers kussen vaker. Volgens de onderzoekers heeft dat evolutionaire wortels: waar je meer afhankelijk bent van een partner, heb je meer nood aan bevestiging van de relatie. Kussen en knuffelen zijn bijna universele uitingen van die bevestiging.
Zal de coronacrisis ook bij ons tot meer passie in de slaapkamers leiden?
De onderzoekers vroegen aan de meer dan tweeduizend deelnemers van de studie ook wat volgens hen een perfecte kus is. De invulling verschilt ten eerste individueel. Wie in een langdurige relatie zit, hecht meer belang aan een verfijnde, liefdevolle techniek dan jonge tortelduiven. Vrouwen zijn veeleisender dan mannen. En aantrekkelijke mensen kussen naar eigen zeggen vaker, achten zich er beter in en zijn ook meer tevreden van de kus- en knuffelprestaties van hun partner.
Daarnaast verschilt de definitie van een perfecte kus per maatschappij. In landen met een hogere inkomensongelijkheid is het (romantische) gevoel belangrijk, terwijl in landen waar veel infectieziektes voorkomen de (seksuele) opwinding van een kus primeert. Het is afwachten of de coronacrisis ook bij ons tot meer passie in de slaapkamers zal leiden.