Pleasers zullen niet snel nee zeggen, stellen zich behulpzaam op en houden veel rekening met de wensen van anderen. Zo komen ze makkelijk in een schadelijk patroon van zelfopoffering terecht. Psycholoog Nele Jacobs (Brussels School of Governance) stelt een stappenplan voor om te stoppen met pleasen.
1. Ga op zoek naar jezelf
Zoek een antwoord op de vraag ‘wie ben ik nu echt?’ Niet eenvoudig voor people pleasers, want ze hebben geen stevige eigen identiteit gevormd. Welke waarden vind jij - niet je omgeving - belangrijk? Als je over tien jaar terugkijkt naar jezelf, waar wil jij voor hebben gestaan?
2. Reflecteer over je huidige situatie
Vergelijk de antwoorden op de voorgaande vragen met je situatie nu. In welke mate is je huidige gedrag een afspiegeling van je eigen noden en waardenkader? Welke richtingen ben je momenteel aan het bewandelen? Staan die misschien haaks op wat je zelf wilt? Probeer te weten te komen wat je nodig hebt om een eerste stap te zetten richting jezelf.
3. Experimenteer met kleine stappen
Leer je pleasend gedrag af met kleine experimenten. Je moet ondervinden dat het niet het einde van de wereld is als je bij anderen frustratie opwekt. Je kunt je bijvoorbeeld een paar keer ‘vergissen’ bij de bakker: bestel eerst acht broodjes en zeg nadien dat je er maar vijf nodig hebt. Of zeg eerlijk tegen een vriend dat je het eten dat hij klaarmaakte, niet lekker vindt. Als je die momenten kunt doorstaan, bouw je op naar grotere stappen.
4. Leer de juiste communicatie aan
Ga op zoek naar de juiste woorden waarmee je je wensen kunt aangeven. Hoe kan je je noden op zo’n manier uitdrukken dat je die van de andere niet negeert? Je kan zowel je eigen noden communiceren als empathie tonen voor het verlangen van de ander. Zeg niet bot: ‘Ik wil helemaal niet naar de bioscoop!’, maar zeg eerder: ‘Als ik erover nadenk, moet ik eerlijk bekennen dat ik weinig zin heb om naar de film te gaan. Het is zo’n mooi weer. Ik begrijp dat je het niet fijn vindt, want je had die film graag gezien. Kunnen we de bioscoop een volgende keer doen?’ Op die manier geef je ook te kennen dat je weet dat je beslissing impact heeft op de ander.
Meer weten over people pleasing? Lees het volledige artikel in de Psyche&Brein-special over zelfontplooiing.