Door tijdens het slapen audio cues te beluisteren activeren bijbehorende geheugensporen. Daardoor ontstaan er meer hersengolven die het geheugen doen verbeteren.
Slaap speelt een belangrijke rol bij de vorming van herinneringen. Door geheugensporen te activeren tijdens de slaap, kan je het geheugen dan ook verbeteren. Dit kan je doen door bijvoorbeeld audio cues aan te bieden die te maken hebben met zojuist geleerde informatie. Het was nog onduidelijk hoe de activatie van geheugensporen bijdroeg aan een verbetering van het geheugen.
Wetenschappers van de University of Birmingham en de University of York tonen nu aan dat er meer sleep spindels, ook wel slaapspoeltjes genoemd, plaatsvinden tijdens het opwekken van herinneringen. Slaapspoeltjes zijn uitbarstingen van hersengolven die ongeveer een halve tot twee seconden duren en regelmatig voorkomen tijdens het slapen.
De Britse wetenschappers lieten proefpersonen eerst een lijst bijvoeglijke naamwoorden koppelen aan een lijst met objecten en scènes. Zo leerde ze bijvoorbeeld dat het woordje ‘levendig’ bij een appel hoorde, en ‘open’ bij een woestijn. Een deel van de proefpersonen mocht 90 minuten slapen na de leerfase en een deel bleef wakker. De proefpersonen die sliepen, konden tijdens de slaap de bijvoeglijke naamwoorden nog eens beluisteren.
Het onderzoeksteam bekeek de hersenactiviteit van de slapers door middel van een elektro-encefalogram (EEG). Door elektroden op de schedel te plaatsen, zagen de wetenschappers dat de audio cues zorgden voor meer slaapspoeltjes. Hoe meer van die slaapspoeltjes er tijdens het slapen zijn, hoe beter het geheugen de volgende dag, bleek al uit eerder onderzoek.
De resultaten geven nieuwe inzichten in hoe slapen bijdraagt aan de vorming van herinneringen. Bovendien kunnen de bevindingen mensen helpen dingen beter te onthouden. Slaapspoeltjes kunnen bijvoorbeeld kunstmatig worden opgewerkt door elektrische stimulatie van het brein. Daarnaast kunnen de resultaten ook beter helpen begrijpen wat er fout gaat bij mensen die lastig leren, en draagt dit onderzoek mogelijk bij aan ontwikkelingen van interventies die het geheugen een flinke boost geven.
Dit artikel werd gepubliceerd het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology