Roel van der Heijden
Kijken naar de zon
Op zondag 3 juli 2016 kan je in de Vlaamse volkssterrenwachten naar de zon gaan kijken. Als je door de juiste telescoop kijkt, merk je hoe oogverblindend mooi ze is. Wetenschappers weten trouwens nog altijd niet hoe deze zinderende gasbal precies werkt.
Een stolp over Tsjernobyl
Een Nederlands constructiebedrijf helpt een nieuwe sarcofaag over de reactor van Tsjernobyl te plaatsen.
Nederlandse studenten bouwen ijskerk in Finland
De afgelopen weken heeft een team van ongeveer tachtig Nederlandse studenten een stukje Barcelona naar Finland gebracht. De wereldberoemde Sagrada Família werd nagebouwd met pykrete, een supersterk mengsel van ijs en zaagsel.
De jacht op nieuwe elementen
Sinds deze week telt het periodiek systeem 117 elementen. Hoe worden ze gemaakt en wat kunnen ze voor ons betekenen?
Deeltjesdetector is mogelijk donkere materie op het spoor
De deeltjesdetector Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) heeft een overvloed aan positronen in de kosmische straling uit het heelal gemeten.
Maansatellieten gecrasht
NASA’s maansatellieten Ebb en Flow zijn maandagavond gecontroleerd op de maan neergestort. Volgens planning raakten de satellieten vlak na elkaar een 2,5 kilometer hoge berg in de buurt van de noordpool van de maan. Het was het explosieve einde van een succesvolle missie.
Voyager doorkruist nieuwe regio van het zonnestelsel
Wetenschappers zeggen dat de in 1977 gelanceerde Voyager 1-sonde momenteel een nieuwe regio van het zonnestelsel heeft bereikt.
Curiosity vindt water, zwavel en chloor
Voor het eerst heeft Marsrover Curiosity een grondmonster volledig geanalyseerd. De instrumenten vonden water, zwavel en chloorhoudende stoffen, maar geen organische stoffen.
Pac-man gezien op manen van Saturnus
De kaart met oppervlaktetemperaturen van Saturnusmanen Mimas en Tethys doen denken aan het legendarische spelfiguurtje.