Ambitieus India op weg naar Mars
05 november 2013 door AIndia is begonnen aan zijn meest ambitieuze ruimtemissie tot nu toe. Het land heeft voor het eerst een satelliet gelanceerd die naar Mars moet gaan.
India heeft voor het eerst een satelliet gelanceerd die naar Mars moet gaan, zijn meest ambitieuze ruimtemissie tot nu toe.
Mangalyaan, zoals de sonde heet, is een prestigeproject voor India. De grote rivalen China en Japan zijn namelijk nog nooit bij de rode planeet geweest. Tot op heden is het alleen de Verenigde Staten, Rusland en Europa gelukt.
Met de missie wil India aan de buitenwereld bewijzen dat het de technologie in huis heeft om de moeilijke oversteek naar Mars te maken. De reis is belangrijker dan de bestemming. Wel staan er bij Mars een paar wetenschappelijke onderzoeken gepland. Zo gaat de satelliet bekijken of er misschien sporen van methaan in de atmosfeer zijn. Dat kan wijzen op minieme vormen van leven op het oppervlak. Ook meet de sonde hoe gassen in de dampkring vervliegen en in de ruimte terechtkomen. Misschien verklaart dat hoe Mars onherbergzaam is geworden.
De lancering vond iets na 10 uur (Nederlandse tijd) plaats vanaf de ruimtebasis Sriharikota aan de oostkust van India. De reis naar Mars duurt ongeveer 300 dagen. In september volgend jaar zou de satelliet in een baan rond de rode planeet moeten komen, na een reis van 780 miljoen kilometer.
India is na China de grote opkomende macht in de ruimtevaart. Ongeveer 5 jaar geleden deed een Indiase satelliet de belangrijke ontdekking dat er watermoleculen op de maan zijn. In de komende jaren wil India opnieuw naar de maan. Ook zijn er plannen om Venus en de zon te bestuderen. Bemande ruimtereizen zijn voorlopig echter op de lange baan geschoven.