Comet Hitchhiker kan van de ene komeet naar de andere 'hoppen'
02 september 2015 door Govert SchillingTechnici van NASA hebben een manier bedacht om met één ruimtesonde verschillende kleine hemellichamen in het zonnestelsel (zoals kometen en planetoïden) te bezoeken.
Technici van NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena hebben een manier bedacht om met één ruimtesonde verschillende kleine hemellichamen in het zonnestelsel (zoals kometen en planetoïden) te bezoeken. De Comet Hitchhiker zou daarbij voor het afremmen en versnellen geen gebruik maken van conventionele raketmotoren, maar van een soort 'vislijn' waarmee het kleine hemellichaam 'aan de haak' geslagen wordt met een harpoen.
Door de lijn vervolgens aan te trekken of te laten vieren, kan een kleine ruimtesonde gemakkelijk landingen uitvoeren, om na enige tijd weer op pad te gaan richting het volgende reisdoel.
Het concept van de Comet Hitchhiker is ontwikkeld binnen het NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC)-programma en is vandaag gepresenteerd op een conferentie van het American Institute of Aeronautics and Astronautics. De 'vislijn' zou tussen de 100 en 1000 kilometer lang moeten zijn, en van extreem sterk materiaal gemaakt moeten wordenk, zoals Zylon of Kevlar.