Donkere wolk produceert heldere sterren
16 januari 2013 door Eos-redactieEso heeft een van de beste foto’s ooit gemaakt van Lupus 3, een donkere wolk waar nieuwe sterren geboren worden.
ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, heeft een van de beste foto’s ooit gemaakt van Lupus 3, een donkere wolk waar nieuwe sterren geboren worden. Onze zon zou op dezelfde manier ontstaan zijn.
Dit gedeelte van het heelal strekt zich uit over vijf lichtjaar. Links op de foto zie je een grote rookwolk. Rechts bevindt zich een groep jonge sterren. De wolk ligt 600 lichtjaar van de aarde verwijderd. De foto werd gemaakt met de MPG/ESO, een telescoop met een doorsnede van 2.2 meter, in het La Silla Observatorium in Chili.
De wolk bevat een enorme hoeveelheid kosmische stofdeeltjes en is de geboorteplaats van nieuwe sterren. Onze zon zou in eenzelfde soort regio ontstaan zijn, vier miljard jaar geleden.
Wanneer de dichtere delen van de wolk samentrekken door hun zwaartekracht worden ze steeds heter en beginnen ze te schijnen. De heldere bolletjes rechts van het centrum van de afbeelding zijn zulke jonge sterren. De twee helderste sterren zijn te zien met een eenvoudige telescoop en zijn mogelijk minder dan een miljoen jaar oud. (jdv)