Europese sonde Rosetta is weer wakker
20 januari 2014 door ASonde Rosetta is na een winterslaap van 957 dagen wakker worden. Rosetta moet een komeet achtervolgen en een een lander op diens oppervlak plaatsen.
Rosetta, in 2004 gelanceerd, was sinds 8 juni 2011 in een diepe winterslaap. Alleen de hoofdcomputer en de verwarming werkten nog. Dat moest brandstof en energie besparen. De sonde vloog namelijk op 1 miljard kilometer van de aarde. Daar is nauwelijks zonlicht en de temperaturen zijn extreem laag. Nu komt de Rosetta langzaam dichterbij en kon ze weer wakker gemaakt worden. De sonde vliegt nu op ongeveer 800 miljoen kilometer van de aarde.
De Rosetta is op weg naar de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Dat is een zwart brokstuk van steen, stof en ijs. In augustus van dit jaar komt de Rosetta daar aan. In november moet ze een lander op het oppervlak zetten. De kleine lander Philae zal op 11 november naar het bevroren oppervlak afdalen. Meevliegen met en landen op een komeet is nog nooit eerder gedaan.
Rosetta moet meer inzicht opleveren in het ontstaan en de evolutie van het zonnestelsel. De samenstelling van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko lijkt namelijk op de samenstelling van de nevel waaruit de zon en de planeten van ons zonnestelsel zich hebben gevormd, meer dan 4,6 miljard jaar geleden. Een diepte-analyse van de komeet zou nieuwe informatie moeten opleveren. Kometen brachten waarschijnlijk water naar de aarde, en zouden ook de complexe organische moleculen hebben geleverd die de evolutie van leven op aarde in gang hebben gezet.
De komeet vliegt nu richting de zon. Volgend jaar buigt hij af en vliegt hij weer weg. Als de komeet warmer wordt, stoot hij steeds meer stof en gas af. De Rosetta kan dat meten. Wetenschappers kunnen daarmee bepalen waaruit de komeet bestaat.
Volg Rosetta via de livestream op twitter