Gekke ideeën van de NASA
18 augustus 2016 door Eos-redactieToen Leonardo da Vinci een hijskraan of vliegmachine tekende, verklaarden zijn tijdgenoten hem gek. Toch werden ze later uitgevoerd. Tegenwoordig wekken alleen miljoenensubsidies zulke gekke ideeën op, zoals deze projecten van NASA.
Toen Leonardo da Vinci een hijskraan of vliegmachine tekende, verklaarden zijn tijdgenoten hem gek. Toch werden ze later uitgevoerd. Tegenwoordig wekken alleen miljoenensubsidies zulke gekke ideeën op, zoals deze projecten van NASA.
Space Force uit Atlanta werkt aan een idee om astronauten in een soort winterslaap (torpor) te brengen door hun lichaamstemperatuur te verlagen. Voor onderkoelde astronauten zou de lange trip naar Mars veiliger en lichamelijk minder belastend kunnen worden en voor de organisatoren goedkoper.
Met Magnetoshell Aerocapture (foto onder) wordt een ruimtecapsule afgeremd als ze een planeet nadert. Ze ‘vangt’ ionen en die gaan in wisselwerking met atomen in de planetaire atmosfeer. Dit maakt ruimtemissies mogelijk zonder thermische bescherming. Daardoor kunnen capsules veel lichter worden.
De Solar White is een hoog reflecterende coating die het mogelijk maakt cryogene stuwstoffen als vloeibare zuurstof, waterstof en helium zeer lang te bewaren en supergeleiders in de ruimte te gebruiken.
Plasmonic Force Propulsion maakt gebruik van de interactie tussen zonlicht en ‘asymetrische nanostructuren’ op een kleine ruimtesonde, om dat voertuig goedkoop, efficiënt en precies te bewegen. Dit maakt ruimteonderzoek met micro-ruimtevaartuigen mogelijk.
Aperture is een nieuwe ruimtetelescoop met een extreem grote membraan-achtige hoofdspiegel, waarvan de vorm gecorrigeerd wordt na ontplooiing in de ruimte. Bij de Hubble kon er slechts met de grootste moeite en kosten een ‘bril’ worden geplaatst omdat de hoofdspiegel voor lancering een kleine afwijking opliep. Aperture is een soort rubberen spiegel, waarvan je de vorm in de ruimte kan aanpassen.
Voorts wil de NASA een roterend ringvormig ruimtestation met 1-g zwaartekracht bouwen in de ruimte. Die structuur zou kunnen groeien om meer en meer bezoekers of bewoners te herbergen. (ps)
Meer ruimtevaart in Eos maandblad
Ruimtetuigen met zonnezeilen spreken tot de verbeelding. Je gebruikt de zonnewind om het toestel te laten voortbewegen, de duwkracht van het licht van de zon. Lightsail is een experiment om een satelliet met een zonnezeil voort te stuwen. Meer over deze "nieuwe wind in de ruimtevaart", lees je in het septembernummer van Eos (hier te koop).