Glazen bol voor zonnestorm
22 oktober 2014 door Eos-redactieZonnestormen ontstaan doordat een 'gevlochten koord' van magnetische flux een plasmawolk veroorzaakt.
Zonnestormen ontstaan doordat een 'gevlochten koord' van magnetische flux een plasmawolk veroorzaakt. Dat ontdekten wetenschappers van de École Polytechnique (Frankrijk). Door die magnetische omstandigheden te doorgronden, hopen ze dergelijke zonnewinden beter te kunnen voorspellen.
Zonnestormen kunnen we weliswaar niet tegenhouden, maar kennis over het moment waarop ze ontstaan is wel nuttig. Want als de geladen deeltjes de aarde en de aardatmosfeer bereiken, kunnen ze schade toebrengen aan bijvoorbeeld satellieten en elektronica. 'En als je een zonnevlam ziet, is het eigenlijk al te laat', zei Petra Vanlommel van het Belgische Solar Terrestrial Centre of Excellence daarover in een artikel in Eos 5, 2013. De geladen deeltjes doen er immers maar een paar uur over om de aarde te bereiken.
De Franse wetenschappers voerden hun onderzoek uit op een krachtig model van een zonnestorm die zich op 13 december 2006 voordeed. Ze analyseerden het magnetisch veld van de corona - de hete atmosfeer rondom de zon - tijdens de vier dagen voorafgaand aan de uitbarsting. De magnetische flux vormt zich ongeveer één dag voor de storm. De onderzoeksresultaten verschenen in Nature. (adw)