Komeet ISON geeft niet op
29 november 2013 door EEHet lijkt erop dat in elk geval een klein deel van komeet ISON, die donderdagavond langs de zon scheerde, de helse tocht door de ijle zonneatmosfeer heeft doorstaan.
Het lijkt erop dat in elk geval een klein deel van komeet ISON, die donderdagavond langs de zon scheerde, de helse tocht door de ijle zonneatmosfeer heeft doorstaan.
Aanvankelijk leek het erop dat de komeet volledig uiteen was gevallen. Maar enkele uren na de dichtste nadering van de zon lieten beelden van de SOHO-satelliet alsnog een vaag object zien dat de koers van de oorspronkelijke komeet volgt. De eerste berichten waren dat het een restant van de komeetstaart betrof, maar dat lijkt toch niet zo te zijn. In plaats van verder te vervagen is het object in de loop van de nacht juist helderder geworden.
Volgens wetenschappers die betrokken zijn bij de Comet ISON Observing Campaign zou komeet ISON tijdens zijn tocht door de zonnecorona allerlei stukken hebben verloren, inclusief zijn staart, maar is mogelijk toch een gedeelte van zijn kern intact gebleven. En dat restant stoot, in elk geval voorlopig, nog steeds gas en stof uit. Anders gezegd: komeet ISON ontwikkelt een nieuwe staart.
Wat dit betekent voor de verdere ontwikkeling van de komeet, is nog volkomen onduidelijk. Het zou om een laatste stuiptrekking kunnen gaan. Maar helemaal van het kosmische toneel verdwenen is komeet ISON nog niet. Wordt vervolgd!