Komeetlander Philae gevonden!

06 september 2016 door EE

Uit beelden die zijn ‘moederschip’ Rosetta minder dan een maand voor het einde van haar missie heeft gemaakt, blijkt dat de kleine sonde bij zijn landing op 12 november 2014 in een donkere spleet op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is beland.

De kleine Europese komeetlander Philae is terecht. Uit beelden die zijn ‘moederschip’ Rosetta minder dan een maand voor het einde van haar missie heeft gemaakt, blijkt dat de kleine sonde bij zijn landing op 12 november 2014 in een donkere spleet op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is beland.

Philae is ontdekt op opnamen die afgelopen vrijdag met een van de camera’s van Rosetta zijn gemaakt. Bij het zien van de beelden was het voor ESA-technici onmiddellijk duidelijk waarom de communicatie met de sonde steeds zo moeizaam verliep. Hij is vrijwel precies op zijn kant terechtgekomen, waardoor zijn antenne niet de goede kant op wees.

Over de precieze landingsplek van Philae heeft bijna twee jaar onduidelijkheid bestaan. Na zijn landing heeft de sonde weliswaar een paar dagen metingen kunnen doen, en de resultaten ervan via Rosetta overgeseind naar aarde, maar daarna werd het vrijwel stil. Alleen in juni 2015 kon het contact met de komeetlander nog eventjes worden hersteld.

Op 30 september a.s. komt er een definitief einde aan de alles bij elkaar toch heel succesvol verlopen Europese kometenmissie. Dan zal ook Rosetta naar het oppervlak van komeet 67P afdalen, waarbij tot op het laatste moment metingen worden gedaan. (EE)