Nieuwe detector speurt naar donkere materie

12 november 2015 door EE

De detector bevindt zich in het Laboratori Nazionali del Gran Sasso in Italië, in een watertank, 1.400 meter onder de grond.

Vandaag heeft een internationaal team van wetenschappers in het ondergrondse Gran Sasso-lab in Italië het nieuwe XENON1T-experiment in gebruik genomen. XENON1T is ontworpen om met een ongeëvenaarde gevoeligheid naar donkere materie te zoeken.

Donkere materie is een van de basisingrediënten van het heelal en al decennialang wordt er in laboratoriumexperimenten naar gezocht. Maar tot nu toe is donkere materie alleen indirect waargenomen, via de zwaartekrachtinteracties die de bewegingen van hemellichamen bepalen. Op basis hiervan verwachten wetenschappers dat donkere materie bestaat uit stabiele elementaire deeltjes die tot nu toe aan detectie zijn ontsnapt.

XENON1T bevindt zich in het Laboratori Nazionali del Gran Sasso in Italië, in een watertank, 1.400 meter onder de grond. Dat is om te voorkomen dat andere vormen van (deeltjes)straling de metingen verstoren. Zijn naam dankt XENON1T aan het edelgas xenon waarmee het instrument gevuld is. Een botsing tussen donkere materie en xenon resulteert in een minuscule lichtflits. Met 248 uiterst gevoelige lichtsensoren gaat naar zulke lichtflitsen gezocht worden.

Aan de realisatie van het experiment is vijf jaar gewerkt door twintig onderzoeksgroepen uit tien landen. De eerste resultaten van XENON1T worden begin 2016 verwacht.