Oppervlakte-ijs ontdekt op komeet ’67P’
13 januari 2016 door EEOp het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko ligt (plaatselijk) waterijs.
De ontdekking komt niet echt als een verrassing: kometen bestaan nu eenmaal voor een groot deel uit bevroren water. Maar doorgaans zit dat water grotendeels onder de korst van de komeet.
Ook op 67P is dat het geval, maar er zijn een paar plekken, met afmetingen van enkele tientallen meters, waar ook aan het oppervlak bevroren water ligt. Het gaat daarbij om plekken aan de voet van steile kliffen en waar puin is neergeploft.
De metingen laten zien dat het ijs zit opgesloten in kleine korreltjes: hele kleine, met afmetingen van tientallen micrometers, en wat grotere van ongeveer twee millimeter. De temperatuur van het ijs lag ten tijde van de metingen (eind 2014) bij ongeveer 120 graden onder nul.
Vermoed wordt dat de kleinste ijsdeeljes als een laagje rijp op het oppervlak zijn afgezet. De grotere zijn geleidelijker gevormd, mogelijk door het samenklonteren van kleine deeltjes of door het onmiddellijk weer bevriezen van waterdamp die bezig is om uit het komeetinwendige te ontsnappen. Uit laboratoriumexperimenten blijkt dat 80 procent van de waterdamp die vanuit het inwendige van een komeet opstijgt vlak onder het oppervlak blijft steken.