Oudste ster gevonden
09 februari 2014 door Eos-redactieEen team van astronomen heeft de tot nu toe oudste ster van het heelal ontdekt. Hij werd 13,7 miljard jaar geleden gevormd, kort na de oerknal.
Een team van astronomen heeft de tot nu toe oudste ster van het heelal ontdekt. Hij werd 13,7 miljard jaar geleden gevormd, kort na de oerknal. Wetenschappers konden voor het eerst de samenstelling van de eerste sterren bestuderen. Dat kan een beter idee opleveren over hoe het heelal er in het begin uitzag.
Onderzoekers van Australian National University vonden met de SkyMapper-telescoop in het Siding Spring Observatorium een ster die 6.000 lichtjaar van ons verwijderd is, dat is relatief dichtbij. Het observatorium zoekt oude sterren om de eerste digitale kaart van de zuidelijke sterrenhemel te kunnen maken. Een telescoop in Chili bevestigde hun vondst.
De samenstelling van de pas ontdekte ster toont dat zij zich in het zog van een primordiale ster heeft gevormd, met een massa zestig keer zo groot als die van onze zon. ‘Om een ster als onze zon te maken heb je de basisingrediënten van waterstof en helium uit de Big Bang nodig en je voegt daar een enorme hoeveelheid ijzer aan toe – het equivalent van 1.000 keer de massa van de aarde. Voor deze oude ster heb je niet meer nodig dan een asteroïde ter grootte van Australië met ijzer en veel koolstof’, zegt Stefan Keller van ANU Research School of Astronomy and Astrophysics.
De ontploffing van de primordiale ster was ook veel minder krachtig dan gedacht. De studie staat in Nature.