Proba-V opent de ogen
17 mei 2013 door Eos-redactieDe Belgische satelliet Proba-V stuurt zijn eerste beelden naar de aarde.
De Belgische satelliet Proba-V stuurt zijn eerste beelden naar de aarde.
Proba-V is een kleine satelliet, niet groter dan een kubieke meter, die als taak heeft de vegetatie op aarde in kaart te brengen. Een VEGA raket van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dropte de kunstmaan in de nacht van 6 op 7 mei in zijn baan om onze planeet. Dat gebeurde met zo’n ongeziene precisie dat de verwachte levensduur van de missie prompt van 2,5 naar vijf jaar verdubbelde.
Veertig minuten na het afscheid van VEGA nam het satellietje al contact op met mission control in Redu in de provincie Luxemburg om te laten weten dat alles goed was, maar op de eerste beelden was het nog even wachten. De technici in Redu moesten immers eerst controleren of de andere essentiële functies van de satelliet, zoals de stabilisatoren, wel naar behoren werkten. Gisteren zetten ze het vegetatie-instrument dat de foto’s moet nemen met succes aan. Het eerste beeld van Proba-V werd er één van de Franse westkust.
Eens de satelliet volledig operationeel is, zal hij de vegetatie op aarde en de toekomstige evolutie ervan in kaart brengen. Het samenstellen van een volledig beeld van de planeet duurt slechts twee dagen.
Zo ver is het echter nog niet. De instrumenten van Proba-V moeten eerst nauwkeurig gekalibreerd worden om te verzekeren dat ze aan de vooropgestelde specificaties voldoen. Daartoe kunnen wetenschappers en ingenieurs gebruik maken van de data van SPOT-5, de voorganger van Proba-v, die nog even operationeel blijft. Heel wat betalende klanten rekenen op de beelden van de nieuwe vegetatiescanner, dus het is belangrijk dat de kunstmaan resultaten aflevert zoals geadverteerd. (ma)