Rosetta ontdekt grote ‘zinkgaten’ op komeet
02 juli 2015 door Eos-redactieWetenschappers vermoeden dat deze gaten op een gelijkaardige manier ontstonden als de zinkgaten die op aarde voorkomen.
Wetenschapper van het ESA rapporteren in het vakblad Nature over de ontdekking van achttien grote gaten in de noordelijke hemisfeer van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. De grootste krater, die door de ruimtesonde Rosetta werd waargenomen, is 200 meter breed en 200 meter diep.
De gaten doen denken aan de zogenaamde zinkgaten die op aarde voorkomen. Zinkgaten ontstaan door een plotse instorting van het oppervlak omdat er een holte in de ondergrond ontstaat. Eenzelfde proces doet zich voor op de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko.
Wanneer de komeet dichter naar de zon beweegt, warmt ze op waardoor gassen zoals koolstofmonoxide (CO) en koolstofdioxide (CO2) kunnen ontsnappen. De holten die zich daardoor in de onderlaag vormen, doen het oppervlakte van de komeet instorten. De grote ‘zinkgaten’ die zo ontstaan, bieden de wetenschappers de mogelijkheid om voor het eerst de binnenkant van de komeet te observeren.
De ruimtesonde Rosette plaatste zich in 2014 in een baan rond de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko waar ze initieel gedurende een jaar onderzoek zou verrichten. De missie van Rosetta werd onlangs verlengd tot eind september 2016. (nvm)