Een tripje naar de ruimte is geen plezier voor het lichaam van astronauten. Zo weten onderzoekers al langer dat ruimtereizen gevolgen heeft voor onder meer het metabolisme, het hart en de ademhaling.
Eiwitten spelen een sleutelrol bij die veranderingen in het lichaam. Russische en Canadese onderzoekers analyseerden daarom eiwitten in het bloed van achttien Russische astronauten. De bloedstalen namen ze dertig dagen voor hun vertrek, onmiddellijk na hun terugkeer en nog eens een week later.
Ze stelden de concentratie van een set van 125 eiwitten vast. Wanneer die eiwitten in verhoogde of verlaagde hoeveelheid aanwezig zijn, duidt dat op een ziekte.
"De onderzoekers denken dat het lichaam de gewichtloosheid als een virus of bacterie beschouwt"
Na een massaspectrometrie, een analyse om de eiwitten te meten, bleek dat de concentratie van negentien van de eiwitten veranderd was. Die eiwitten blijken betrokken in de algemene immuunreactie, de eerste reflex die het lichaam heeft tegen indringers. De onderzoekers denken daarom dat het lichaam de gewichtloosheid als een virus of bacterie beschouwt. Het gebruikt al zijn mogelijkheden om ertegen te vechten. Dit wijst erop dat het lichaam niet in staat is om zich aan plotse, grote veranderingen aan te passen.
Reis naar Mars
Wetenschappers proberen zoveel mogelijk te weten te komen over de gevolgen van een langdurig verblijf in de ruimte. NASA heeft namelijk 2030 als doel gesteld voor een eerste bemande Marsmissie. Zelf voerde NASA daarom een tweelingstudie uit. De ene eeneiige broer verbleef een jaar in het ISS en de andere bleef achter op aarde. Net als de Russische en Canadese onderzoekers, concludeerde NASA dat het lichaam ontstekingsreacties vertoont in de ruimte. Daarnaast kwam de ruimtebroer vijf centimeter langer terug en was het omhulsel van zijn DNA veranderd.
In Eos magazine van september (09/2017) vind je een dossier over de technologische, psychologische en medische hindernissen die nog genomen moeten worden om mensen op Mars te zetten.