Voyager 35 jaar onderweg naar grens zonnestelsel
05 september 2012 door Eos-redactieRuimtesonde Voyager 1 werd op 5 september 1977 gelanceerd, en nadert de grens van ons zonnestelsel.
Ruimtesonde Voyager 1 werd vandaag precies 35 jaar geleden, op 5 september 1977, gelanceerd. Hij scheerde langs de planeten Jupiter en Saturnus en staat nu ‘op het punt’ ons zonnestelsel te verlaten. Al kan dat nog een tijdje duren. Een studie deze week in Nature temperde - aan de hand van metingen van zonnedeeltjes - de verwachtingen die eerder waren gemaakt, en stelt dat het binnen een jaar de interstellaire ruimte zou kunnen bereiken. Voyager 1 zou dan het eerste aardse object zijn dat de ruimte tussen sterren bereikt. Zijn afstand tot zon en aarde bedraagt inmiddels ruwweg 18 miljard kilometer. Tweelingbroer Voyager 2 is 15 miljard kilometer van ons verwijderd.
Opmerkelijke details: de sondes hebben elk 68 kilobyte computergeheugen, en het duurt intussen - door de grote afstand - meer dan 16 uur om de gegevens naar de aarde te sturen. De twee sondes hebben een goudkleurige grammofoonplaat aan boord, met daarop geluiden, muziek en foto's, om mogelijk buitenaards intelligent leven een introductie te geven in het leven op aarde.
Meer uitleg over het grensgebied van ons zonnestelsel: