Waarom heeft de maan veel meer kraters dan de aarde?
26 november 2020 door KVDe maan lijkt wel bezaaid met inslagkraters. Elise Duflou, educatief medewerker bij Kattevennen Cosmodrome, legt in dit filmpje uit hoe dat komt.
Rond de aarde zit een dikke luchtlaag. Die beschermt ons niet alleen tegen kosmische straling, maar ook tegen meteorieten. Kleine brokstukken branden volledig op in onze atmosfeer. Alleen de hele grote kunnen inslaan op de aarde. De maan heeft geen beschermende atmosfeer. Dat betekent dat elke meteoriet die in de buurt van de maan komt, ook daadwerkelijk inslaat.
Zijn er dan geen kraters op de aarde? Neen, natuurlijk niet. Alleen blijven ze minder lang zichter dan op de maan. We kennen op aarde heel wat verweringsprocessen: regen, wind en vegetatiegroei. Die wissen de sporen van een inslagkrater geleidelijk uit. Omdat er op de maan geen atmosfeer is, is er ook geen weer. Alles wat op het maanoppervlak gebeurt, zoals een meteorietinslag, blijf je daarom zien. Je zou je naam in het maanstof kunnen schrijven, en over honderd jaar zal hij nog leesbaar zijn.