Ruimte

Zo gedetailleerd zag je de zon nog nooit

Het beeld is met zijn ruim 83 miljoen pixels het hoogsteresolutiebeeld dat van de zon en haar corona is gemaakt.

Dit is een artikel van:
Eos Wetenschap

Beeld: ESA & NASA

Dit is de bovenste laag uit de atmosfeer van de zon, de corona. Om een idee te geven van de grootte, is onze eigen aarde in dit beeld gefotoshopt, bovenaan rechts. Op die hoogte is, aan de rand van de zon, ook een donkere, uitwaaierende lijn te zien – net als aan de tegenoverliggende zonnerand, trouwens. Deze zogenaamde protuberansen kunnen uitbarsten, waardoor enorme hoeveelheden coronaal gas de ruimte in worden geslingerd en er ruimtestormen ontstaan.

De foto is samengesteld uit 25 individuele beelden, die zijn gemaakt met een hogeresolutietelescoop van de Europees-Amerikaanse ruimtesonde Solar Orbiter. Ze zijn gemaakt van een afstand van 75 miljoen kilometer, zowat halfweg tussen aarde en zon. Het beeld is met zijn ruim 83 miljoen pixels het hoogsteresolutiebeeld dat van de zon en haar corona is gemaakt.

De Solar Orbiter is pas aan zijn reis begonnen. Een van de belangrijkste doelstellingen is onderzoeken waarom de buitenste lagen van de zon veel warmer zijn dan het oppervlak. In de corona is het een slordige miljoen graden Celsius, terwijl het op het zonne-oppervlak ‘slechts’ vijfduizend graden is.