Nieuwe antibiotica, energie uit de riolen, een app die duurzaam gedrag stimuleert, vederlichte wagens en roest in de hersenen. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.
De voorbije weken konden de Eos-lezers mee stemmen. Het resultaat van deze poll telt voor een kwart mee in de totale beoordeling door de jury.
Op zaterdagavond 21 december onthullen we de winnaar tijdens de uitreiking van de Scriptieprijs in Congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen. Wil je erbij zijn? Schrijf je dan HIER in.
Genomineerden
Leen Van Houdt - Hoe we al gamend het klimaat kunnen redden
Computerwetenschapper Leen van Houdt (KU Leuven) ontwikkelde GoGreen, een app om duurzaam gedrag te stimuleren. Uit haar onderzoek bij zestig testpersonen blijkt dat deelnemers na de testperiode van anderhalve maand gemiddeld vier duurzame acties blijven uitvoeren die ze daarvoor niet deden.
Brecht Tomme - Goed doen voor het milieu en tegelijk minder betalen? Het kan, met textiel, kunststoffen en computerprogramma’s
Brecht Tomme (Master of Science in Sustainable Materials Engineering, Universiteit Gent) ontwikkelde een computermodel dat helpt speuren naar lichtere materialen die snel geproduceerd kunnen worden, geen afval opleveren en betaalbaar zijn. De nieuwe materialen kunnen wagens, vliegtuigen en schepen lichter maken, waardoor ze minder brandstof verbruiken.
Steff Taelman - De nieuwe generatie antibiotica
Bio-informaticus Steff Taelman (Universiteit Gent) combineerde artificiële intelligentie en synthetische biologie om antibiotica-resistente bacteriën te bestrijden. Hij legde zich toe op zogenaamde enzybiotica: bacteriedodende stoffen opgebouwd uit stukjes van virussen.
Timon Vankeirsbilck en Stefaan Jacobs - Het potentieel van rioolwater als warmtebron in een verwarmingssysteem
Stefaan Jacobs en Timon Vankeirsbilck (KU Leuven) onderzochten het potentieel van riothermie: de recuperatie van warmte uit een rioleringsnetwerk. Ze voerden een test uit op Campus Arenberg om te achterhalen wat de mogelijke emissiereducties en financiële haalbaarheid van zo’n project zijn.
Eva Wachtelaer - Hoe roest in de hersenen kan leiden tot de ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer blijft een uitdaging voor hersenspecialisten over de hele wereld. Een recente vondst stelt voor dat afwijkende ijzerwaarden in de hersenen kunnen bijdragen aan het ontstaan en de progressie van deze ziekte. Biomedica Eva Wachtelaer (UAntwerpen) onderzocht de ijzerwaarden van 180 deelnemers, inclusief gezonde personen en patiënten.