Mri-onderzoek bij spreeuwen, detectie van energie-uitbarstingen bij tokamakreactors, een zeldzame laktechniek, verzwakte hersenbarrières en een 3D-huidmodel. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.
Ieder jaar kost het duizenden laatstejaarsstudenten bloed, zweet en tranen om een bachelor- of masterproef te schrijven. Vaak verdwijnen die scripties in een stoffige kast om nooit meer gelezen te worden. De Vlaamse Scriptieprijs wil scripties van dat droevige lot redden, want elk sterk en relevant onderzoek verdient een breder publiek!
Studenten die een scriptie schreven in een exact-wetenschappelijke richting, maken kans op de Eos-prijs. Op deze pagina vind je de vijf genomineerden. Wie schreef volgens jou de beste scriptie? Breng je stem uit in de poll onderaan deze pagina! Stemmen kan tot en met 11 december.
Genomineerden
Spreeuwen: Meesters in transformatie (Silke Lemmens – Biomedische wetenschappen: neurowetenschappen)
Silke heeft voor het eerst een mri-onderzoek bij spreeuwen uitgevoerd. Spreeuwen variëren de frequentie en complexiteit van hun liedjes afhankelijk van het geslacht en seizoen. Dit brengt veranderingen in hun hersenstructuur ('neuroplasticiteit') met zich mee. Silke heeft via mri onderzoek gedaan naar de impact van de seizoenen op de hersenstructuur van de spreeuwen.
Plasma-instabiliteiten in nucleaire fusie detecteren met behulp van AI (Casper Haems en Matteo Van Damme – Industriële wetenschappen: informatica)
Casper Haems en Matteo Van Damme deden onderzoek naar nucleaire fusie in tokamakreactors. Bij dat proces vinden plotselinge energie-uitbarstingen plaats die de reactorwand kunnen beschadigen. Om zulke schade te kunnen voorkomen, moeten fysici die uitbarstingen kunnen detecteren. Haems en Van Damme ontwierpen acht nieuwe, robuuste detectiemethodes, waarvan er zeker zeven beter presteren dan een bestaande standaardmethode.
Parelmoer pour toujours: De conservatie van een bijzondere laktechniek (Vadim Van Meenen – Conservatie-restauratie)
Vadim Van Meenen deed conservatie- en restauratieonderzoek naar lacque burgauté, een zeldzame laktechniek die door meubelmaker Pierre Gole werd gebruikt op een pronktafel bestemd voor de Franse koning Louis XIV. De behandelde tafel wordt nu tussen andere topstukken tentoongesteld in de expo ‘Zeldzaam & onmisbaar’.
Een firewall in je hersenen als bescherming tegen neurologische aandoeningen? (Lore Van Acker – Biochemie en biotechnologie)
Lore Van Acker heeft aangetoond dat het ontbreken van 'regulatorische T-cellen' (Tregs) resulteerde in verzwakte hersenbarrières. Hersenbarrières beschermen onze hersenen tegen schadelijke stoffen en cellen die van buiten ons lichaam komen. Ze kunnen verstoord raken bij aandoeningen zoals multiple sclerose, beroerte, hersentrauma en alzheimer. Door muizen te behandelen met IL-34 (proteïnen gemaakt door Tregs), versterkten hun hersenbarrières.
Hoe diep ga je snijden, dokter? (Warre Clarys – Industriële wetenschappen: elektromechanica)
Warre ontwikkelde een 3D-huidmodel dat de warmteverdeling van de huid en van tumoren nabootst. Door het model te trainen kan de onderhuidse vorm en de diepte van de tumor scherp in beeld worden gebracht. Daardoor kan de tumor in een keer worden weggehaald en kunnen onnodige operaties worden vermeden.