economie
Wie betaalt de rekening? Wetenschappers en hun geld
Onderzoekers hebben financiering nodig: om zichzelf een loon te geven, om materiaal te kopen, of om een team samen te stellen. Dat is altijd zo geweest. Maar mijn historisch onderzoek toont aan dat de manier waarop wetenschappers aan geld komen de laatste vijftig jaar serieus veranderde. Verbeterde ze ook?
Machines voor de toekomst
Abonnementsmodellen voor intelligente machines kunnen bijdragen aan een circulaire economie.
Vaarwel wegwerpmaatschappij, welkom circulaire economie?
Grondstoffen en goederen recyclen of hergebruiken vermindert de druk op het milieu. Ook het klimaat profiteert van de circulaire economie. Maar krijgen we de kringloop ooit helemaal gesloten?
Kinderen als grondstof voor de economie
We willen kinderen vooral laten uitgroeien tot productieve volwassenen die bijdragen aan ons bruto binnenlands product. Pedagoog Michel Vandenbroeck klaagt die enge visie aan en pleit voor meer ideologie in de pedagogie.
‘We kunnen ons geen veto’s veroorloven’
De opwarming van de planeet en de achteruitgang van de biodiversiteit een halt toeroepen kan volgens de Leuvense geograaf Gerard Govers enkel met technologische innovatie. En minder koeien. Een gesprek over moedig leiderschap, de steenkool in ons dieet en wat de energietransitie gemeen heeft met de kathedraal van Firenze.
Vrije handel voorkomt honger
Het aantal ondervoede mensen neemt wellicht toe door de klimaatverandering, maar handelsbarrières en protectionistische maatregelen verergeren dat effect. Dat rapporteren wetenschappers van onder meer de KU Leuven in Nature Climate Change.
'Van covidcrisis naar recovid-plan'
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: hoogleraar fiscaal recht Michel Maus (VUB) over hoe we de economie terug op de rails krijgen.
Circulaire economie: systeemverandering vs. klimaatverandering
Aanpassingen zijn nodig om klimaatverandering tegen te gaan, maar individuele acties, hoewel bewonderenswaardig, zijn niet genoeg.
'Stop focus op economische groei, verbeter wat we nu al hebben'
In deze open brief pleiten 238 Europese academici ervoor om niet nog meer economische groei na te streven, maar om de huidige welvaart te gebruiken om onze levenskwaliteit te verbeteren en de natuurlijke omgeving te herstellen.