microbioom
Niet alleen bacteriën, maar ook virussen zijn belangrijk voor je darmgezondheid
We horen vaak over het belang van het menselijk microbioom - de enorme verzameling bacteriën en schimmels die op en in ons leven - als het gaat om onze gezondheid. Maar er is een ander, even belangrijk deel van deze microbiële gemeenschap dat veel minder bekend is: het viroom.
Sarah Ahannach richtte het grootste burgerwetenschappelijk onderzoek naar het vrouwelijke microbioom op
De onderzoekers die de maatschappij bestuderen en zelfs de proefpersonen die ze analyseren zijn overwegend mannelijk en wit. Microbioloog Sarah Ahannach (Universiteit Antwerpen) wil daar verandering in brengen, met groot succes. In België alleen al namen ruim drieduizend vrouwen van 18 tot 98 jaar deel aan haar onderzoek en kwamen unieke inzichten naar boven.
Welke invloed heeft de ramadan op de gezondheid van vrouwen?
Deze is week is de ramadan van start gegaan. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen grijpen die kans om uit te zoeken welke impact die periode heeft op de fysieke en mentale gezondheid van vrouwelijke deelnemers.
Hoe vagina-vriendelijk is jouw ondergoed?
Wist je dat liefst 3 op de 4 vrouwen tijdens hun leven wel eens last hebben van een vaginale schimmelinfectie? Maar speelt het type ondergoed dat ze dragen daarin een rol? Dat wil Leonore Vander Donck (UAntwerpen) uitzoeken.
Ook zonder vaginale bevalling krijgt een baby voldoende microben binnen
Baby's die met een keizersnede worden geboren krijgen even veel microben binnen als baby’s die via de natuurlijke weg ter wereld komen.
Vooruitblik 2023 - Microbioom of afweersysteem: wat is verantwoordelijk voor longziektes?
Hoe komt het dat een micro-organisme bij sommige mensen gewoon passeert, en anderen enorm ziek maakt? Dat hoopt longarts en klinisch infectioloog Eva Van Braeckel (UZ Gent) in 2023 beter te begrijpen.
Microbioloog Jeroen Raes: ‘De darmflora vormt een apart orgaan in ons lichaam’
Op en in ons lichaam krioelt het van de bacteriën. Ze veroorzaken of voorkomen ziektes, beïnvloeden ons brein en sturen zelfs ons gedrag. Een gesprek met Jeroen Raes over diagnosekits, darmflorapillen en databanken met persoonlijke bacteriën.
‘Binnen de vijf jaar zullen artsen hun diagnose deels baseren op je darmflora’
Op de Dag van de Wetenschap hield onze lezingenreeks Grijze Cellen halt in het Gents Universiteitsmuseum (GUM). Eos-redacteur Ilse Boeren sprak er met microbioloog Jeroen Raes (KU Leuven) en biotechnoloog Marjan De Mey (UGent) over de wondere wereld van de micro-organismen.
De impact van medicijnen op darmmicroben is groter dan gedacht
Het microbioom van de darmen is essentieel voor onze gezondheid. Het langdurig slikken van medicijnen kan dat microbioom negatief beïnvloeden.