pest
Hoe de zwarte dood ons immuunsysteem vorm gaf (en nog steeds beïnvloedt)
De pest heeft de samenstelling van de genen die aan de basis liggen van ons immuunsysteem diepgaand beïnvloed, zo blijkt uit analyses van zevenhonderd jaar oud menselijk DNA. Dat laat zich voelen tot op de dag van vandaag, onder andere in de gevoeligheid voor auto-immuunziektes.
De oorsprong van de Zwarte Dood ligt in Kirgizië
DNA afkomstig van een middeleeuwse begraafplaats onthult de oorsprong van de dodelijke pandemie.
De pestbacterie is ouder dan gedacht
Nieuw onderzoek geeft aan dat de pestbacterie die miljoenen slachtoffers maakte niet alleen ouder is dan wetenschappelijk verondersteld. Ze blijkt oorspronkelijk ook een stuk minder besmettelijk én dodelijk geweest te zijn.
Wat de geschiedenis ons leert over pandemieën
Infectieziektes kunnen wegebben, maar echt verdwijnen doen ze bijna nooit.
De zegeningen van de zwarte dood
De coronapandemie doet onze samenleving op haar grondvesten daveren. Een terugblik in de geschiedenis kan ons meer leren over de sociale impact van een pandemie op lange termijn, bijvoorbeeld de builenpest die zich in de middeleeuwen vanuit China tot in Scandinavië verspreidde.
Pest mogelijk verspreid via bonthandel
De bacterie Yersinia pestisis, de veroorzaker van de pest, is naar alle waarschijnlijkheid rond 1340 Europa binnengekomen met vrachten bont via de havens van de Zwarte Zee vanuit Sarai, in wat nu Turkije is.
Vaccin tegen pest en antrax in de maak
Lugubere ziekten zoals builenpest en miltvuur mogen dan quasi verdwenen zijn, de bacteriën die ze voortbrengen bestaan natuurlijk nog wel. Met een vaccin willen de Verenigde Staten zich alvast wapenen tegen mogelijke biologische terreur.