herinnering
Zo koppelt je brein geuren en muziek aan herinneringen
Neurowetenschappers hebben specifieke zenuwcellen ontdekt in het geheugencentrum van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het maken van nieuwe associatieve herinneringen.
Waar komt een déjà vu vandaan?
Als je het gevoel hebt dat je een bepaalde ervaring eerder meemaakte, maar tegelijk weet dat dat niet zo is, dan heb je een déjà vu. Wat is een déjà vu precies?
Belangrijke reminder: blijf herinneringen oproepen
Wanneer we herinneringen oproepen, worden ze versterkt. Dat komt door veranderingen in de structuur van genetisch materiaal.
Het puntje van de tong
Ik heb al eerder vermeld dat ik een talenfanatiekeling ben. Tijdens de lockdown heb ik mijn Italiaans dan ook wat opgefrist. En er viel me iets merkwaardigs op: naarmate mijn woordenschat zich uitbreidde, gingen Nederlandse en Engelse woorden verloren.
Cellen in de hippocampus delen herinneringen op in stukjes
Door die opdeling zou het brein ervaringen kunnen categoriseren, wat kan helpen om ons wegwijs te maken in nieuwe situaties.
We onthouden herinneringen langer door isolatielaagje rond hersencellen
Onderzoek bij muizen toont aan dat toename van myeline, een isolatielaag rond de hersencellen, noodzakelijk is voor het bewaren van (angst)herinneringen.
Traumatherapie lokt pseudoherinneringen uit
De traumabehandeling die stressvolle gebeurtenissen doet vervagen door simpele oogbewegingen kan onjuiste herinneringen veroorzaken.
Waarom we geen herinneringen hebben aan onze baby- en peutertijd
Niemand herinnert zich zijn of haar baby- en peutertijd. Waarom gaan onze vroegste herinneringen maar terug tot de kleuterklas?
Waarom tikt de tijd sneller als je ouder wordt?
Heb je ook het gevoel dat de tijd steeds sneller gaat? Daar zijn verschillende verklaringen voor.