voedsel
We koken al veel langer voedsel dan gedacht
Een analyse van visrestanten gevonden op een archeologische site in Israël bracht sporen van koken aan het licht die zo'n 780.000 jaar oud zijn. Het zijn meteen de oudste sporen van het gebruik van vuur bij het bereiden van voedsel.
‘Kopgevechten’ gaven giraffen lange nek
Nieuw onderzoek levert bewijs aan voor een hypothese die al even rondgaat: de lange nek van giraffen heeft niet alleen te maken met voedsel, maar ook met seks.
Op vakantie? Tips voor smakelijk vliegtuigeten
Bittere koffie, te gare aardappelen en slappe, levenloze groentjes. Wie al eens een vliegtuigmaaltijd nuttigde, weet: op de grond smaakt alles beter. Met deze tips van blogger Elke Godden kun je er toch (een beetje) van genieten.
Eten na corona
De coronacrisis schudde ons voedselsysteem flink door elkaar. Hét moment om de geglobaliseerde, industriële landbouw aan te pakken, volgens sommigen. Worden ecologisch en lokaal het nieuwe normaal?
Hoe de samenstelling van je fruitschaal het rijpingsproces beïnvloedt
Alom frustratie als je fruitmand van de éne op de andere dag verandert in een onaantrekkelijke hoop overrijpe vruchten! Had je dit kunnen voorkomen? Misschien wel, als je de schuldige vroeger gevonden had! Alles draait om het gas 'ethyleen'.
Vrije handel voorkomt honger
Het aantal ondervoede mensen neemt wellicht toe door de klimaatverandering, maar handelsbarrières en protectionistische maatregelen verergeren dat effect. Dat rapporteren wetenschappers van onder meer de KU Leuven in Nature Climate Change.
Is “pikant” een smaak?
Ik wil zeker niet klagen, ik ben dól op mijn broer. Maar als hij kookt, kan ik wel vuurspuwen. Of het nu sambal, chilipepers of harissa is, pikant is het sowieso. Of het lekker is, kan ik je niet vertellen. Bij zo’n hitte proef ik namelijk niets meer. Of toch?
Zorgt corona ervoor dat we anders koken en eten?
Vlaamse universiteiten starten een grootschalig internationaal onderzoek naar de kook- en eetgewoontes van mensen sinds COVID-19 en de bijhorende maatregelen. Je kunt bijdragen aan het onderzoek door een vragenlijst in te vullen.
Nuttig 'geknutsel'
Ggo’s en nieuwe technieken zoals CRISPR zijn geen mirakeloplossing, wel een deel van de oplossing. Door ze overboord te gooien maken we het onszelf nodeloos moeilijk.