primatologie
Kouder klimaat, complexere samenlevingen
Primaten in koudere delen van de wereld leven samen in meer complexe sociale structuren. Dat is een indirect gevolg van evolutionaire aanpassingen aan hardere leefomstandigheden.
Ooit leefden primaten in het noordpoolgebied
In het Hoge Noorden leefden 50 miljoen jaar geleden primaatachtige zoogdieren. Mogelijk leren zij ons iets over hoe soorten zich aanpassen aan de gevolgen van de huidige aardopwarming.
Orang-oetans communiceren met medeklinkers, net zoals de mens
Nieuw onderzoek wijst uit dat orang-oetans veel nadrukkelijker dan andere mensapen ‘spreken’ met een complex repertoire aan ‘medeklinkers’. ‘Ze communiceren met een rijk pallet van smak-, klik-, kus- en proestgeluiden.’
‘Het is een mythe dat mannen van nature een sterkere seksdrift hebben dan vrouwen’
In zijn nieuwe boek maakt Frans de Waal een driehoeksvergelijking tussen mensen, bonobo’s en chimpansees, onze naaste verwanten. Hij focust daarbij op verschillen in sekse en gender. ‘Bij 450 diersoorten is homoseksuele seks gedocumenteerd. Geen enkel dier vraagt zich af of dat wel past in hun samenleving.’
Jane Goodall: een rockster onder de antropologen
Zestig jaar geleden ging een jonge vrouw chimpansees bestuderen in het Gombe Stream National Park in Tanganyika. Nauwelijks enkele maanden later ontdekte ze dat de mensapen werktuigen maken en gebruiken. Het was een mijlpaal, die Jane Goodall wereldberoemd maakte. Hoe moeten we het belang van haar werk vandaag inschatten?
Deze vrouwtjesapen worden sneller vruchtbaar als nieuwe en jonge mannetjes de leiding overnemen
Primatenvrouwtjes haasten zich om zo snel mogelijk vruchtbaar te worden wanneer nieuwe mannetjes de leiding overnemen, wijst nieuw onderzoek uit.
Hoe onderzoek bij bonobo’s ons iets kan bijleren over menselijke evolutie
Doorgedreven onderzoek bij bonobo’s, één van onze meest nauwe verwanten, kan ons veel leren over de mens en onze evolutie. Mensen werken erg goed samen, maar waarom? Wetenschappers in ZOO Planckendael proberen dat momenteel uit te zoeken.
Gorilla’s, de tuiniers van het regenwoud
Gorilla’s blijken als grote fruiteters heel erg cruciaal voor het verspreiden van zaden en dus voor het natuurlijke herstel en de vernieuwing van het regenwoud. Ze mogen gerust ‘de tuiniers van het regenwoud’ genoemd worden. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.
Onderzoek bij chimpansees geeft inzicht in evolutie van menselijk slaapgedrag
Een uitgebreide studie van ZOO Antwerpen over nachtelijk gedrag en slaap van chimpansees kan helpen om de impact van het zomer-en winteruur op de mens in kaart te brengen. Het is de eerste keer dat nachtactiviteit bij chimpansees zo uitgebreid werd onderzocht.