operatie
Gerelateerde onderwerpen:
geneeskundeOpereren of afwachten? Een hartverscheurende keuze
Mijn nieuwe methode voorspelt het risico op een dodelijke aortabreuk op basis van de stijfheid van de aorta, in plaats van alleen de grootte. Daarvoor maakt de CT-scanner een video in plaats van een foto. Deze techniek opent de deur naar een nauwkeurigere risicobeoordeling, en we zijn op weg om de grens tussen opereren en afwachten te bepalen.
Longkankerpatiënten voor het eerst geopereerd met AR
Nederlandse chirurgen gebruiken in wereldprimeur augmented reality bij het verwijderen van longtumoren.
Nieroperaties: een race tegen de klok
Om een niertumor te verwijderen moet een chirurg de bloedtoevoer naar de nier afklemmen. Maar als de nier te lang zonder bloed zit, zal een te groot deel van het orgaan afsterven. Saar Vermijs (UGent) werkt aan 3D-modellen die chirurgen moet helpen in hun race tegen de klok.
5300 jaar oude schedel vertoont sporen van pijnlijke ooroperatie
Een vrouwenschedel uit Spanje vertoont sporen van een pijnlijke - en geslaagde - operatie. Het is tot nu toe het vroegste bewijs van een medische ingreep aan het oor.
Dankzij piepklein robotinstrument moet chirurg niet meer snijden
Wat met bestaande stijve instrumenten niet kon, lukt wel met dit flexibele instrument zo klein als een wattenstaafje. Chirurgen kunnen ermee opereren via de neusholte zonder gezond weefsel te beschadigen. Zo vermijden ze littekens in het gezicht én herstel je sneller.
Spiertraining helpt stoelgang op te houden
Stel je voor dat je tot 30 keer per dag naar het toilet moet voor de grote boodschap. Dat is helaas het lot van heel wat patiënten met rectale kanker die een rectumoperatie ondergingen. Kinesitherapeute Anne Asnong (KU Leuven) helpt deze patiënten, zodat ze hun leven niet langer door de wc-bril moeten bekijken.
Dit zijn de technologieën voor morgen
Welke technologieën hebben het meeste potentieel om de status quo te doorbreken?
Hoelang kunnen chirurgen geconcentreerd blijven?
Chirurgen moeten regelmatig 24 uur oproepbaar zijn voor noodgevallen. Het gevolg is dat ze soms spoedoperaties uitvoeren tegen het einde van zo’n dienst. Is dat wel verstandig?
Veilig op de operatietafel met allergie
Na twintig jaar onderzoek beschikt prof. Didier Ebo over een pak expertise op het vlak van allergische reacties tijdens een operatie. Hij kan het belang niet voldoende beklemtonen: “Bij een op de vijf patiënten die zo’n ernstige reactie doormaken, komt het tot een reanimatie.”