Podcast
Beluister Ik heb een Vraag ook via:
Staat jouw favoriete podcastkanaal hier niet tussen? Laat ons dat dan weten en we voegen het toe
Heb je zelf een vraag? Stel ze dan gerust: kim.verhaeghe@eos.be
Gerelateerde onderwerpen:
Vraag voor de wetenschapOorsuizen, slimme vrouwen en de Noordzee: dit zijn de meest beluisterde Eos-podcasts van 2024
Geen tijd om je te vervelen tijdens de kerstvakantie: we hebben meer dan zes uur aan interessante gesprekken voor je klaarstaan!
Is artificiële intelligentie creatief?
Artificiële intelligentie en kunst lijken tang en varken te zijn. Moeten creatievelingen AI bannen of omarmen? Dat dilemma leggen we voor aan Wim De Bruycker, onderzoeker bij de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en medeoprichter van de werkgroep AIDA (Artificial Intelligence Design and Architecture).
Wat vertellen kasseien en bakstenen over ons verleden?
Als de kasseien op onze wielerheuvels konden praten, dan zouden ze niet alleen vertellen over heldendaden van Tom Boonen of Lotte Kopecky. Ze nemen ons ook mee miljoenen jaren terug in de tijd. Geoloog Jasper Verhaegen vertelt in deze aflevering over de geschiedenis van onze grond.
Waarom verwonden jongeren zichzelf? - Podcast
Een op de zeven Vlaamse studenten start op z’n achttiende met zichzelf snijden, krassen of slaan. Wat schuilt er achter dat gedrag? En wat kun je doen als ouder, vriend of vriendin als je het opmerkt? Psycholoog Glenn Kiekens geeft antwoorden in onze podcast.
Zijn mannen slimmer dan vrouwen? - Podcast
De hersenen van mannen en vrouwen zitten anders in elkaar. Kloppen de clichés dan ook? Om dat te achterhalen, lieten Eos-redacteurs Liesbeth Gijsel en Kim Verhaeghe hun hersenen scannen. Je hoort er alles over in onze podcast.
Wat kan je zelf doen tegen klimaatverandering?
Het klimaat verandert. Dat zijn wetenschappers intussen zeker. We moeten daarom actie ondernemen, en dat kunnen we ook als individu. Inge Jonckheere, ruimtevaartingenieur bij ESA en co-auteur van het laatste VN-klimaatrapport, legt in deze podcast uit hoe ons eigen gedrag een verschil kan maken.
Hoe ziet de Noordzee eruit in 2050? - Live op ZEEKERWETEN
Op het wetenschapsfestival ZEEKERWETEN sprak Ilse Boeren met oceanograaf Ruth Plets, marien geoloog Hans Pirlet en marien bioloog Jan Mees over de Noordzee.
Is AI een vloek of een zegen voor de muziekwereld?
Tegenwoordig kan iedereen in geen tijd zelf muziek componeren. Er bestaan applicaties die op basis van een enkele tekstaanwijzigingen nieuwe muziek genereren. Ook professionele muzikanten maken al een tijdje gebruik van artificiële intelligentie. Een vloek of een zegen voor de muziekwereld? In onze podcast vraagt Eos-redacteur Kim Verhaeghe het aan componist Mathias Coppens.
Wat kun je doen tegen oorsuizen?
Een op de zes mensen heeft een piep in z’n oor – of een ander geluid, want tinnitus kan ook klinken als een gesuis, geruis of zelfs als een drilboor. Onderzoeker Emilie Cardon (Universiteit Antwerpen) legt in deze podcast uit waar tinnitus vandaan komt en wat je ertegen kunt doen.