Vlaamse Wetenschapsagenda
Wat bepaalt of je een ochtend- of avondmens bent?
De een staat het liefst om zeven uur ’s ochtends al in de sportschool, terwijl de ander graag tot diep in de nacht doorwerkt. Wat is de oorzaak van die verschillen?
Waar komt een déjà vu vandaan?
Als je het gevoel hebt dat je een bepaalde ervaring eerder meemaakte, maar tegelijk weet dat dat niet zo is, dan heb je een déjà vu. Wat is een déjà vu precies?
Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?
Hoeveel alcohol mag je eigenlijk drinken? Wanneer ben je verslaafd? Wat kun je doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving te veel drinkt? En is het dan zijn of haar eigen schuld? Liesbeth Gijsel vraagt het aan psychiater en verslavingsexpert Geert Dom.
Kunnen planten pijn ervaren?
Planten hebben geen zenuwstelsel. De meeste plantenwetenschappers zijn het daarom met elkaar eens: planten voelen niets. Toch kunnen ze reageren op hun omgeving. Hoe zit dat?
Waarom geloven mensen in complottheorieën?
Over de herkomst van het coronavirus worden veel complottheorieën verspreid. Hoe komt dat? "Een complottheorie ontstaat uit onzekerheid, bijvoorbeeld omdat bepaalde vragen onbeantwoord blijven."
Waarom slapen we?
Alle dieren slapen. Mensen dutten zelfs een derde van hun leven. Waarom eigenlijk?
Waarom is beweging goed voor je brein?
De kranten staan er vol van: beweging is niet alleen goed om spieren te kweken of conditie op te bouwen, maar ook voor je hersenen. Wat gebeurt er eigenlijk in je brein als je beweegt?
Is vis eten goed voor je brein?
'Vis eten is goed voor je hersenen', is een gezondheidsclaim die regelmatig in de media verschijnt. Is vis echt een ‘wondervoedingsmiddel’ dat een boost geeft aan je brein?
Waarom tikt de tijd sneller als je ouder wordt?
Heb je ook het gevoel dat de tijd steeds sneller gaat? Daar zijn verschillende verklaringen voor.