milieu
Kunnen we eiwitgewassen in België telen?
Fafalel, hummus, plantaardige burgers, ... Deze lekkernijen worden gemaakt uit kikkererwten en gele erwt. Helaas komen deze eitwitgewassen voornamelijk uit verre landen zoals Rusland of Argentinië. Kunnen we zulke eiwitgewassen dan niet in België telen?
‘Geitenwollensokken’ in de media
We associëren milieubewust gedrag vaak met grote inspanningen die we foutloos moeten doorvoeren voordat we onszelf ‘echt milieubewust’ mogen noemen. Studenten aan de UAntwerpen onderzochten wat de impact is van die extremen rond milieubewust gedrag én geven tips voor hoe het beter kan.
De wondere wereld der microalgen
Wat zijn algen eigenlijk?
Drones brengen aardappelziekten in kaart
Aardappelplanten zijn erg vatbaar voor ziekten. Het maakt dat deze gewassen soms wel tot 18 keer bespoten worden met chemicaliën, waarbij landbouwers het hele veld ineens behandelen. ILVO-onderzoeker Ruben Van De Vijver werkt aan een methode om op basis van drones en AI gericht enkel zieke planten te besproeien.
Een zenuwstelstel van glasvezels laat vliegtuigen voelen
De volgende generatie vliegtuigen zal kunnen voelen wanneer ze schade oplopen, dankzij een zenuwstelsel van glasvezels. Ingenieur Sidney Goossens (VUB) ontwikkelt deze technologie met behulp van glasvezels. Op die manier wil hij vliegtuigen veiliger en milieuvriendelijker maken.
Oost-Congolese vissers klagen gebrek aan veiligheid op Tanganyika-meer aan
Vissers op het Tanganyika-meer in DR Congo ervaren een gebrek aan veiligheid en vragen om een eerlijkere handhaving van de regelgeving rond overbevissing en illegaal materiaal.
Verstedelijking verarmt fauna
Verstedelijking doet de soortenrijkdom sterk dalen en decimeert de populaties. Dat concludeert een team van biologen nadat ze een waaier aan diersoorten vergeleek tussen verstedelijkte en landelijke gebieden.
Klimaatpsychologie – De “war on climate change” in ons hoofd
Het wetenschappelijke bewijs voor klimaatverandering lijkt onomstotelijk, maar toch geloven veel mensen er niet in en ondernemen nog veel meer mensen bijna geen actie. Waarom niet? Het antwoord ligt in ons eigen hoofd.
Wat als we de veestapel zouden afbouwen?
Als de Vlaamse veestapel met dertig procent zou krimpen, komt er ruim 250.000 hectare land vrij en daalt de uitstoot van methaan en ammoniak drastisch.