koolmees
Koolmezen leren meer als ze verhuizen
Koolmezen zijn slimme vogels. Ze observeren hun omgeving en elkaar, en ontdekken zo vlot de kortste wegen naar voedsel. Wanneer mezen verhuizen, zijn ze nog gevoeliger om nuttige trucjes van hun nieuwe buren op te pikken.
Koolmezen benen klimaatverandering niet bij
In welke mate kunnen vogels zich aanpassen aan het opwarmend klimaat? Een experiment bij koolmezen schets alvast geen rooskleurig beeld.
Doen pesticiden mezen de das om?
In dode mezen worden sporen van meer dan dertig pesticiden teruggevonden. Of die de oorzaak van de sterfte zijn, is niet duidelijk. ‘Dit is verrassend, maar nog niet zorgwekkend.’
Mezensterfte baart vogelliefhebbers zorgen
Ieder broedseizoen melden vogelliefhebbers dode kool- en pimpelmezenkuikens die ze terugvinden in hun tuinen. Dit jaar is de sterfte zorgwekkend hoger dan andere jaren met meer dan 4.500 meldingen, ‘mogelijk door het verhoogd gebruik van insecticiden tegen de buxusmot’.
Moordende mezen
Door de klimaatverandering vermoorden koolmezen vaker concurrenten.
Voederbollen beïnvloeden evolutie van de koolmees
Britse koolmezen hebben een langere snavel dan hun Europese soortgenoten. De reden daarvoor ligt waarschijnlijk op de voederplank.
Stad lokt mezen in de val
Mezen in verstedelijkte gebieden brengen minder jongen groot, maar toch blijven hun aantallen constant. Hoe kan dat?
Koolmeespartners verkiezen samen zijn boven voedsel
Een koolmees is (vrijwel) monogaam. De koppels doen veel samen: ze bakenen samen hun territorium af, bouwen samen een nest en eten samen. Wat zou er gebeuren als ze moeten kiezen tussen liefde en voedsel?
Trage koolmees houdt stand
Klimaatverandering heeft voorlopig geen impact op de koolmeespopulaties.