Bouwen en verbouwen
Hoe veilig zijn onze houtskeletgebouwen?
Zag jij ooit een houtskeletgebouw? Je vraagt je misschien af hoe veilig zo'n houten bouwwerk eigenlijk is. Wel, de waarheid is dat we dat nog niet helemaal weten. Bouwkundig ingenieur Dries Byloos (UHasselt) vertelt je hoe dat komt én hoe hij aan de weg timmert voor veiligere én hogere houtskeletbouw.
Gentiel Acar (UGent) wint NBN Sustainability Award voor scriptie rond herbruikbaarheid van minerale wol als isolatie
Gentiel Acar (UGent) wint de allereerste NBN Sustainability Award met zijn scriptie over de herbruikbaarheid van minerale wol als dakisolatiemateriaal. In de bouwsector wordt isolatiemateriaal vandaag nog steeds verbrand bij renovaties of afbraken. Toch biedt het hergebruik van oud materiaal een kans om de ecologische voetafdruk te verminderen.
Het herstel na COVID-19: grootschalige renovatie naar gezonde en energiezuinige woningen als duurzame relance voor de Vlaamse economie
Hoe kan renovatie van woningen een meerwaarde zijn voor een herstel na COVID-19? Wat kunnen no-regret herstelmaatregelen zijn voor de Vlaamse gebouwen die zowel aanzetten tot een snelle relance, als duurzaamheid? Kunnen we dit proces versnellen en een win-win-scenario creëren voor beiden? Of spelen er tegengestelde belangen?
Milieuproductverklaringen in de lift in de Belgische bouwsector
De rol van de bebouwde omgeving, en specifiek van bouwmaterialen, om te komen tot een circulaire economie mag niet onderschat worden. Volgens een typologisch onderzoek van de residentiële gebouwen in België zijn bouwmaterialen verantwoordelijk voor 10 tot 30% van de milieu-impact over de hele levenscyclus van een typisch Belgische woning gebouwd voor 2001. Deze expert talk, geschreven door Carolin Spirinckx, Lisa Damen en Karolien Peeters (EnergyVille/ VITO), toont welke voordelen milieuproductverklaringen kunnen bieden voor de Belgische bouwsector.
Wat is de rol van gebouwen in het energiesysteem van de toekomst?
Gebouwen hebben een belangrijke rol te spelen in de energietransitie. Vandaag zijn gebouwen verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het energieverbruik en 36% van de CO2-uitstoot in de Europese unie, hoofdzakelijk voor hun verwarming en koeling. Wat de rol van gebouwen is in het energiesysteem van de toekomst wordt in deze expert talk toegelicht door Stijn Verbeke (EnergyVille/ VITO) en Dirk Saelens (EnergyVille/ KU Leuven ).