zorg
Zorgverleners à la carte
Patiënten hebben in België het recht om hun zorgverlener vrij te kiezen. Het is immers belangrijk dat elke patiënt zich comfortabel voelt in de behandelrelatie. In de praktijk zien we dat patiënten hun keuzes vaak maken op basis van het gender, de afkomst of de religie van hun behandelend zorgverlener.
Leven in het groen is gezond. Maar hoe groen zijn onze zorginstellingen?
Een groene omgeving heeft positieve effecten op onze gezondheid. Tegelijk staat de biodiversiteit sterk onder druk. Kunnen we biodivers groen rond zorginstellingen inzetten om de kwaliteit van de zorg te verbeteren én de biodiversiteit op te krikken?
Verpleging zag men als een roeping, verloning leek dus bijkomstig
Tijdens de eerste lockdown in 2020 applaudisseerden we massaal voor de helden van de zorg. Maar wist je dat verpleegkundigen in België zeer lang amper erkenning kregen en niet of nauwelijks werden verloond? Historicus Luc De Munck (KU Leuven) vertelt hoe dat zit.
Internet of Things: een brede blik op gezondheidszorg
Covid-19 heeft het pijnlijke tekort aan – en onderwaardering van – het zorgpersoneel in ons gezondheidsstelsel blootgelegd. Maar het aantal zieken zal in de volgende decennia enkel maar toenemen. Daarom moet er dringend gekeken worden naar oplossingen, zoals Internet of Things, die de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk houden.
Vooroordelen en discriminatie bij ouderen
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: bio-ethicus Freddy Mortier (UGent) over ageïsm, woonzorgcentra, keuzes bij zorg en 'triage'.