kolonialisme
‘De Oostendse Compagnie was klein, maar wel extreem winstgevend’
300 jaar geleden werd de Oostendse Compagnie opgericht. Als het verhaal van de handelscompagnie al bekendheid geniet, dan is het vaak als prelude op de Belgische koloniale geschiedenis. Historicus Wim De Winter herbekijkt de Oostendse Compagnie als een kroniek van ontmoetingen en bestudeert de interactie tussen Europeanen en oosterlingen.
De mensenzoo van Antwerpen
Op de Wereldtentoonstelling van 1894 werden 144 Congolezen in een namaakdorp te kijk gezet. De geënsceneerde mensenzoo moest het contrast benadrukken tussen de Afrikaanse primitiviteit en de Europese superioriteit. Maar achter de stereotiepe koloniale propaganda ging een menselijke tragedie schuil.
Excuses, schuld of schaamte?
Nu de Nederlandse regering officieel excuses heeft aangeboden voor het slavernijverleden rijst de vraag: zou iedere individuele Nederlander een stukje verantwoordelijkheid op zich moeten nemen? En hoe zit dat in België?
Verspreiding uitheemse planten draagt sporen van de kolonisatie
De uitheemse flora in streken die ooit deel uitmaakten van hetzelfde koloniaal rijk vertoont een opvallende overeenkomst met elkaar. Die gelijkenissen tekenen zich sterker af naarmate de duur en de intensiteit van de koloniale periode.
Menselijke resten in Belgische collecties onder de aandacht: ‘Dit vraagt om een maatschappelijk debat’
Het wereldwijde debat over dekolonisatie zet ook overheden en onderzoekers in België ertoe aan om de eigen collecties met menselijke resten te inventariseren en de context te onderzoeken waarin ze zijn verzameld.
'Van de slangen was ik het meeste bang'
75 jaar lang was Congo een Belgische kolonie. Aan de hand van de herinneringen van Limburgse kolonisten en uitgeweken Congolezen probeert podcastmaker Eva Droogmans dat turbulente verleden te reconstrueren.
Zweepslagen voor de profeet
De Congolese kimbanguïstische kerk was een zwaar lot beschoren. Al bij de oprichting van de beweging honderd jaar geleden werden haar profeet en zijn volgelingen verguisd en onderdrukt. Een illustratie van de vergeldingsdrang van de koloniserende macht, en van de veerkracht van gelovigen.
Kunst in crisis: de dekolonisatie van onze musea
Het actuele debat over de teruggave van Congolees erfgoed maakt grotere vragen los. Het wordt tijd dat de koloniserende naties zich bezinnen over de herkomst en rol van hun musea.
‘Het onrecht gaat niet alleen over het verleden’
België en Nederland, twee kleine landen met een enorme overzeese schaduw. Met Congo en Revolusi schreef David Van Reybrouck hun koloniale geschiedenissen neer. Uit een verlangen om pijn erkenbaar te maken, en ook om te waarschuwen voor een nieuwe vorm van kolonisatie.