beweging
Bewegen is goed voor het brein. Welk mechanisme zit daar achter?
Lichaamsbeweging is niet enkel goed voor de spieren, maar ook voor de gezondheid van de hersenen. Dat komt doordat spieren tijdens het sporten moleculen afgeven die de hersenfunctie verbeteren. Daar spelen zenuwvezels een belangrijke rol bij, blijkt nu uit Amerikaans onderzoek.
Hoe beïnvloedt vermoeidheid de (sport)prestatie?
Tegen het einde van een voetbalwedstrijd zijn spelers vaak vermoeid. De onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportfysiotherapie van de VUB onderzoekt wat de gevolgen van deze vermoeidheid kunnen zijn.
Wat moet je eten als je intensief gaat fietsen? ‘Bespaar niet op wat je voor, tijdens en na het sporten eet’
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. Deel 3: gezonde voeding.
Minder stress en betere nachtrust dankzij lichaamsbeweging
Stress en slaap zijn verbonden en kunnen positief beïnvloed worden door lichaamsbeweging. Welk soort beweging heeft de beste impact op stress en slaap? Wat is het beste tijdstip om aan lichaamsbeweging te doen? PhD-onderzoeker Len De Nys onderzocht het en schreef er deze blog over.
Kan een trilplaat sporten vervangen?
Lichaamsvibratietraining verbetert de fysieke functie mogelijk op dezelfde manier als regulier sporten, zeker bij mensen die moeite hebben met bewegen.
Fysieke inspanning houdt de spieren jong, tot in de genen
Fysieke training op latere leeftijd levert een hele rits aan gezondheidsvoordelen op. Nu blijkt beweging ook onze epigenetische klok terug te draaien.
Waarom lui zijn ongezond is
Mensapen mogen lui zijn, wij mensen moeten bewegen om gezond te blijven. Fossiele vondsten helderen op wanneer en hoe dat fysiologische verschil is ontstaan.
Waarom is lichaamsbeweging gezond?
We weten allemaal wel dat beweging goed voor ons is. Als we teveel stilzitten neemt de kans op een hele reeks aandoeningen toe. Maar waarom is dat zo? Waarom heeft ons lichaam beweging nodig om gezond te blijven? Ik vraag het aan professor Gaëtane Stassijns, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie aan het UZ Antwerpen en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.
De fysica achter karate
Blogger Hannelore Prinsen deed lange tijd aan karate. Langzamerhand kwam ze erachter dat de techieken steunden op fysica. ‘Pas toen ik die link legde, veranderden de bewegingen die ik voordien als belachelijk en nutteloos had beschouwd in een krachtig wapen.’