temperatuur
Beleven we binnenkort de eerste winter zonder vriestemperaturen?
Op dit moment is het hartje winter. Is het toch denkbaar dat we in een opwarmende wereld binnenkort een winter zonder vriesdagen meemaken? Weerman Bram Verbruggen geeft antwoord.
Hoeveel warmte kan een menselijk lichaam aan?
De temperatuurlimiet voor menselijk overleven bij extreme hitte moet naar beneden worden bijgesteld, blijkt uit nieuw onderzoek.
Stijgt het risico op hart- en vaatziekten bij koud weer?
De temperatuur drastisch verlagen in de woonkamer zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen, zeker bij kwetsbare ouderen. Koude doet de risicofactoren toenemen, met mogelijke hartproblemen als gevolg. Klopt dat?
Kolibries beslissen zelf hoeveel ze afkoelen
De vogels laten ‘s nachts hun lichaamstemperatuur drastisch zakken om energie te besparen. Een nieuwe studie toont dat ze ook kunnen kiezen voor een gematigd alternatief.
50 procent kans op 1,5 graden opwarming tegen 2026
De wereld was overeengekomen de opwarming van de aarde zo mogelijk te beperken tot minder dan twee graden Celsius. Maar de kans stijgt dat we tegen 2026 een eerste grens zullen bereiken.
Astronomen meten de temperatuur van het heelal van nog geen miljard jaar na de oerknal
Met behulp van de IRAM NOEMA-telescoop in de Franse Alpen hebben astronomen voor het eerst een ver object waargenomen dat een schaduw werpt op de vroege, hete oerknalfase van ons heelal, en zo een deel van de zogeheten kosmische achtergrondstraling tegenhoudt.
Draagbare temperatuursensor waarschuwt voor complicaties bij kankerpatiënten
Een eenvoudige, draagbare temperatuursensor kan koorts bij kankerpatiënten eerder detecteren dan routinematige monitoring.