klimaatopwarming
Microscopische spelers met macroscopische (klimaat)impact
Vaak denken we bij klimaatopwarming aan grote, zichtbare veranderingen zoals smeltende ijskappen of stijgende zeespiegels. Maar wist je dat zelfs de kleinste organismen op aarde, microben, een enorme impact hebben op het klimaat?
‘Genetische evolutie is misschien minder hoopvol dan we dachten’
Het wordt warmer en het aantal hittegolven neemt toe. Sommige dieren en planten passen zich daar snel genoeg aan en dat is positief nieuws. Maar er zou ook wel eens een addertje onder het gras kunnen zitten.
Klimaat warmt sterker op in de zomer dan in de winter, vertellen fossiele schelpen
Tijdens het Plioceen, zo’n drie miljoen jaar geleden, was de aarde gemiddeld drie graden warmer dan in de pre-industriële periode. Even warm dus als de meest waarschijnlijke opwarmingsscenario’s voorspellen voor 2100. Fossiele schelpen uit de Noordzee tonen aan dat de zomers 4,3 graden warmer waren, en de winters ‘maar’ 2,5 graden.
Koraalverbleking breekt records
Als de temperatuur van het zeewater te hoog wordt, verbleekt het koraal. En dat heeft ernstige gevolgen, schrijft oceanograaf Jan Stel.
Hoe je CO2 uit de lucht kan halen
Als er te veel CO2 in de atmosfeer zit, waarom halen we die er dan niet gewoon uit? Bomen en planten kunnen dat, dus moet het toch ook mogelijk zijn met technologie? Het kan inderdaad met Direct Air Captioning (DAC). Critici menen dat er efficiëntere manieren zijn om het opwarmen van de aarde te beperken tot 1,5°C. Binnen de plannen van de EU is de techniek wel een middel om in 2050 netto nul uitstoot te bereiken.
Transplantatie van koraalrif herstelt schade
Nieuws over koraalriffen is meestal niet bijster positief. Een nieuwe studie zorgt nu toch voor een straaltje hoop: onderzoekers hebben een stuk koraal hersteld dankzij een 'transplantatie'.
'Het tweede beste moment om actie te ondernemen is nu'
Na een sterk bekritiseerde kladversie op dinsdag, kwam er woensdagochtend toch een klimaatakkoord in Dubai. Historisch was plots een veelgehoord woord. Eos vroeg aan Valérie Trouet, dendrochronoloog en wetenschappelijk directeur van het Belgisch Klimaatcentrum, wat dit akkoord volgens haar betekent.
Hoe recycleer je één miljoen ton zonnepanelen?
De afgelopen jaren werden er volop zonnepanelen geïnstalleerd. Maar na zo'n dertig jaar zijn die rijp voor de schroothoop, hoewel ze nog waardevolle grondstoffen bevatten. De recyclagetechnieken bevinden zich echter nog in een pril stadium.
‘We komen er enkel met gedragsverandering én doordacht beleid’
Veertig jaar geleden was de klimaatopwarming vooral voor insiders een kwestie. Sinds het Akkoord van Parijs is ze meer op het voorplan gekomen. ‘Eindelijk’, zegt bioloog en klimaatblogger Sara Vicca. Een interview over extreem weer, de window of opportunity, en werken aan oplossingen.