Dag van de Wetenschap
Test je kennis over duurzame verpakkingen, doe mee aan een experiment dat de invloed van kamerplanten op stress onderzoekt en probeer te overleven als paling. Het kan allemaal tijdens de tiende editie van het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel, dat dit jaar in het teken staat van duurzaamheid en volledig digitaal doorgaat op zondag 22 november. Op dagvandewetenschap.be vind je alle informatie en het volledige programma. Meer weten over duurzaamheid? Op deze pagina bundelden we alvast de meest interessante artikelen en podcasts met dit thema.
Kun jij nog zonder wetenschap?
Het vaccin dat je onlangs kreeg tegen het coronavirus, de smartphone in je broekzak, de serie die je ‘s avonds bingewatcht: de Dag van de Wetenschap brengt dit jaar een ode aan alles wat je leven beter, makkelijker en leuker maakt, maar er niet was geweest zonder wetenschap.
Beleef de Dag van de Wetenschap digitaal
Het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel biedt dit jaar een waaier aan activiteiten rond duurzaamheid. Voor het eerst volledig digitaal.
Hoe ziet de toekomst van windenergie op zee eruit?
In 2008 installeerden we de allereerste windturbine voor onze kust. Intussen dekken een vierhonderdtal offshore windturbines tien procent van de totale elektriciteitsbehoefte in België. Het is de bedoeling om dat aandeel tegen 2026 te verdubbelen. Pieter Mathys (UGent en OWI) en Pieter Jan Jordaens (Sirris en OWI) blikken vooruit op de toekomst van deze razendsnel ontwikkelende sector.
Hoe verduurzamen we onze mobiliteit?
Luchtvervuiling, files, ongevallen, ruimtegebrek en een verward klimaat. Ons verkeer veroorzaakt heel wat schade. We kunnen ons nochtans duurzamer verplaatsen, en heel moeilijk is dat zelfs niet. Cathy Macharis, professor voor duurzame mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel, legt in deze podcastaflevering uit hoe dan wel.
Hoera, er gaan weer bomen dood!
Als ergens uit de Vlaamse natuur goed nieuws te melden valt, dan wel uit onze bossen. We hebben er nog steeds te weinig, maar wat er is, gaat er wel op vooruit. Er is meer dood hout, en bijzondere bossoorten keren terug.
‘We kunnen ons geen veto’s veroorloven’
De opwarming van de planeet en de achteruitgang van de biodiversiteit een halt toeroepen kan volgens de Leuvense geograaf Gerard Govers enkel met technologische innovatie. En minder koeien. Een gesprek over moedig leiderschap, de steenkool in ons dieet en wat de energietransitie gemeen heeft met de kathedraal van Firenze.
Hoe redden we de biodiversiteit?
Wereldwijd zijn één miljoen soorten met uitsterven bedreigd. Waarom gaat het zo slecht met onze biodiversiteit? Hoe erg is dat, en kunnen we het tij nog keren? Hilde Eggermont, coördinator van het Belgische Platform voor Biodiversiteit, geeft antwoord.
Ook de wegen zelf veroorzaken luchtvervuiling
Slechte luchtkwaliteit staat met stip op één als het aankomt op milieugerelateerde gezondheidsrisico's in Europa. De uitstoot van personen- en vrachtverkeer is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van schadelijke stoffen. Nu blijkt dat niet enkel auto's en vrachtwagens de lucht vervuilen, maar dat ook het asfalt zelf een rol speelt.
Te weinig, te traag: Vlaamse natuur hapt naar adem
Uit een nieuwe analyse blijkt dat het een beetje beter gaat met de biodiversiteit in België, maar verre van goed. Wetenschappers kwamen in de Eos Special over onze natuur tot eenzelfde conclusie.