gedrag
De eerste grap is veel ouder dan de mensheid, blijkt uit onderzoek naar plagende apen
Waarom plagen we anderen zo graag? En is de mens wel de enige soort die de clown uithangt? Onderzoek bij mensapen toont aan hoe en wanneer plagerijen zijn geëvolueerd.
Olifant pest soortgenoot door tuinslang te saboteren
Olifanten zijn meesters in het gebruiken van gereedschap. En ze kunnen elkaar daarbij dwarsbomen.
Een vrouwtje als afleidingsmanoeuvre
Mannetjesmuizen die een pak rammel dreigen te krijgen van een ander mannetje, gebruiken een vrouwtje om de aandacht van het agressieve mannetje af te leiden en zo een nakend conflict te vermijden.
Na-apen is sterker dan jezelf
Wanneer we met elkaar praten, kopiëren we (onbewust) elkaars bewegingen. Hoe doordacht is dat imitatiegedrag? Ons onderzoek toont aan dat mensen de neiging hebben om virtuele karakters te imiteren, zelfs wanneer die het niet leuk vinden om nageaapt te worden.
Zo complex is dierenvriendschap: ‘De sterkte van sociale verbanden bepaalt wie wat krijgt’
Samenwerking en wederzijdse hulp zijn heel gewoon onder dieren die in groepen leven. Ze vormen de basis voor sociale verbanden. Maar hoe zitten die precies in elkaar? Een nieuw model brengt de complexiteit in kaart.
Wij zijn geen slaven van onze genen
Nature of nurture? Een bioloog schudt weleens het hoofd wanneer weer eens de – vaak filosofisch gekleurde – vraag wordt gesteld. Gedragsbioloog Mark Nelissen legt uit waarom.
‘Geitenwollensokken’ in de media
We associëren milieubewust gedrag vaak met grote inspanningen die we foutloos moeten doorvoeren voordat we onszelf ‘echt milieubewust’ mogen noemen. Studenten aan de UAntwerpen onderzochten wat de impact is van die extremen rond milieubewust gedrag én geven tips voor hoe het beter kan.
De pil stuurt het gedrag van vrouwen niet
Volgens diverse media zou een nieuwe studie nu bevestigd hebben dat de pil een immense invloed zou hebben op het gedrag. Minder drive om hogerop te geraken op de sociale ladder, minder zin in seks en minder motivatie in het algemeen. Klopt dat?
Waarom spelen levensnoodzakelijk is voor jonge dieren
Stoeien en speels vechten verscherpt de conditie en het denkvermogen van dieren. Al spelend ontwikkelen ze vaardigheden die nodig zijn om te overleven en zich voort te planten.