SciComm Academy
Deze blogs kwamen tot stand in het kader van de SciComm Academy, een academie gericht op wetenschapscommunicatie georganiseerd door SciMingo. In de opleidingstrack ‘populairwetenschappelijk schrijven’ begeleidt een redacteur van Eos Wetenschap wetenschappers doorheen het schrijfproces, van idee tot publicatie.
ChatGPT moet op ontwenningskuur
Opzoekingen doen met ChatGPT is zoals vragen stellen aan een hoogbegaafde drugsverslaafde en het antwoord voor waarheid aanzien. Large Language Models (LLMs), zoals ChatGPT, zijn goed in het genereren van samenhangende tekst, maar ze hebben de neiging om te hallucineren en de waarheid is vaak ver zoek.
Waarom een stoelgangtest beter niet lijkt op een belastingbrief
Meer dan de helft van de mensen in armoede neemt niet deel aan het gratis bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Het kan nochtans hun leven redden. Met een andere aanpak kunnen we waardevolle testpakketten uit de vuilnisbak houden.
Vuren we in de toekomst mini-raketten af in het brein van Parkinsonpatiënten?
Tot op heden is het niet mogelijk om te genezen van de ziekte van Parkinson. Microscopisch kleine raketten kunnen daar in de toekomst verandering in brengen.
Klimaatneutrale tomaten telen in België binnen handbereik
De glastuinbouwsector in ons land behoort tot de wereldtop. Hoe blijven we op die positie terwijl energiecrisissen en klimaatdoelstellingen om de hoek loeren?
Kunnen speekselstalen ooit een rol spelen in het vaststellen van autisme?
Kinderen met autisme hebben andere verhoudingen van de bacteriën in hun mond dan kinderen zonder autisme. Daarnaast zouden sommige bacteriën een belangrijke link hebben met hun sociaal functioneren.
Op zoek naar de Crohn-juwelen
Mensen met een chronische darmontsteking kampen dagelijks met buikpijn en diarree. Een bloedtest zou verborgen signalen van de ziekte kunnen opsporen vóór de eerste klachten ontstaan.
Mijn terugkeer naar het landbouwonderzoek, 15 jaar later
Els Van Poucke was tot vijftien jaar geleden onderzoekster aan het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek. Bij haar terugkomst ontdekt ze dat prioriteiten intussen zijn verschoven. Van focus op hoger, groter en sneller naar een bredere kijk op de omgeving en een blik op de toekomst.
Madame Microgolf en de zoektocht naar de kankercel
Microgolven weerkaatsen op een andere manier tegen een stukje kanker dan tegen een stukje gezond weefsel. Machines kunnen de weerkaatste golf opvangen en onderzoeken waar ze vandaan komt.
Zelfgenezing laat zijn tanden zien
Een op vier kinderen loopt een tandheelkundig trauma op na een val of sportincident. De kindertandartsen staan telkens weer voor een moeilijke opdracht, aangezien elke wonde anders is, een specifieke behandeling vraagt en jarenlang opgevolgd moet worden. Wat als men met één behandeling kind, ouder, en tandarts hiervan kan ontlasten? Well, there is a new kid in town: regeneratieve tandheelkunde.