Microbe van de maand
Deze bacterie produceert het dodelijkste gif ter wereld, ook wel bekend als botox
De bacterie Clostridium botulinum maakt het dodelijkste gif dat we kennen: botuline. Verrassend genoeg redt het ook mensenlevens én gebruikt de schoonheidsindustrie het om rimpels te verbergen.
Deze schimmel liet middeleeuwers én hippies hallucineren
Claviceps purpurea kan je naar andere werelden brengen. De schimmel, beter bekend als "moederkoren", heeft een legendarische geschiedenis van zowel terreur als verwondering.
Deze bacterie kan elektriciteit opwekken
In het begin van de jaren 2000 stuitten wetenschappers op een ongelooflijke ontdekking over de bacterie Geobacter sulfurreducens. Een bijzondere eigenschap maakt haar een veelbelovend alternatief voor batterijen.
Hoe komt deze kikker aan een extra paar poten?
Ooit al last gehad van pulserende ogen met alle kleuren van de regenboog? Of opgestaan met een extra paar benen? Die kans is natuurlijk klein, maar voor dieren die slachtoffer zijn van parasitaire wormen genaamd ‘trematoden’ is dat dagelijkse kost.
Cyanobacteriën: doorn in het oog van natuurzwemmers
Cyanobacteriën: ze begonnen de grootste revolutie in onze natuurlijke geschiedenis. Maar tegenwoordig zien we ze vaak alleen als zomerpretbederver.
De microbiële meesters van het Belgische bier
Het brouwen van Belgisch bier is een sterk staaltje microbiologische kunst, waarin gisten als Saccharomyces en Brettanomyces, en bacteriën zoals Lactobacillus en Pediococcus de meesters zijn.
Er zitten briljante chemici in deze plantenwortels
Sommige planten hebben geen kunstmest nodig dankzij bijzondere microben in hun wortels. Hoe zit dat?
Deze dodelijke bacterie leeft in de bek van je hond
De bek van honden is een broeihaard voor microben. Een daarvan is voor mensen bijzonder gevaarlijk.
Deze plantentumoren zijn het gevolg van een opmerkelijke bacterie
Agrobacterium tumefaciens is een bacterie met een buitengewoon talent: ze is in staat om genen over te dragen naar een ander levend organisme.