gender
Mannen en vrouwen hebben andere hersenen. Hoog tijd om daar echt rekening mee te houden
Decennialang was de man de standaard in geneeskundig onderzoek. Vrouwen zijn wat kleiner, hebben borsten en een baarmoeder, maar verder zijn we biologisch gezien hetzelfde, was het motto. We moeten af van die ‘bikinivisie’, ook als het over het brein en mentale aandoeningen gaat.
Intersekse atleten halen zelden de finishlijn
In de publieke perceptie worden atleten die niet binnen de traditionele man-vrouwclassificering passen vaak beschouwd als een recent fenomeen. Uit historisch onderzoek blijkt dat intersekse atleten al vroeg in de twintigste eeuw zichtbaar aanwezig waren in sport. Al in de jaren 1930 berichtten internationale media over atleten die de traditionele binaire geslachtscategorieën doorbraken.
Meisjes en jongens: een wereld van verschil? Gevolgen van genderstereotypen bij kinderen
Wat zijn gender stereotypen en waarom is het belangrijk om hier als ouder aandacht aan te besteden?
Logopedie voor transgender personen
Dat je stemgeluid belangrijk is, wist Margaret Thatcher al. Toen ze Brits premier werd, kreeg ze stemtraining om lager te praten en op die manier meer autoriteit en macht uit te stralen. Ook voor transgender personen betekent de aanpassing van hun stem vaak een belangrijke stap in hun transitie.
Klein verschil in brein van tieners die genderdiversiteit ervaren
Tieners die geboren zijn als jongens en genderdiversiteit ervaren, hebben een dikkere hersenschors in de linker gyrus temporalis inferior.
Testosteron als toetssteen in de sport
De Wereldatletiekbond scherpt opnieuw de testosterongrenzen aan voor vrouwelijke topsporters. Atleten diskwalificeren op basis van hun natuurlijke testosteronspiegel is een van de laatste wettelijke vormen van discriminatie in de sport, schrijft neurowetenschapper Grace Huckins.
‘Als de wetenschap bewijst dat gender geen ideologie maar een realiteit is, moet je dat communiceren’
Als student had Piet Hoebeke een heel eigen studiemethode. Hij las zijn cursus en legde de materie uit aan een denkbeeldig publiek. Die techniek gebruikt hij nu ook in zijn lezingen en debatten. ‘De grootste uitdaging voor een wetenschapscommunicator bestaat erin de feiten zo uit te leggen dat iedereen het begrijpt’, vertelt hij. Het leverde hem de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie op.
‘Het is een mythe dat mannen van nature een sterkere seksdrift hebben dan vrouwen’
In zijn nieuwe boek maakt Frans de Waal een driehoeksvergelijking tussen mensen, bonobo’s en chimpansees, onze naaste verwanten. Hij focust daarbij op verschillen in sekse en gender. ‘Bij 450 diersoorten is homoseksuele seks gedocumenteerd. Geen enkel dier vraagt zich af of dat wel past in hun samenleving.’
Waarom hebben meisjes vaker een depressie dan jongens?
Op vijftienjarige leeftijd hebben meisjes twee keer zoveel kans om depressief te raken als jongens. Nieuw onderzoek suggereert dat verschillen in hersenontwikkeling daar iets mee te maken hebben.