wiskunde
Terugblik 2024 - Chaos kan efficiënt zijn
In 2024 verscheen een baanbrekende studie waarin wiskundigen aantoonden dat structuur niet altijd de sleutel is.
Vooruitblik 2025 - Kan AI nieuwe wiskunde formuleren?
Wiskundige en winnaar van de Eos Pipet 2024 Sam Matteus kijkt uit naar verdere ontwikkelingen in generatieve AI, neurale netwerken en hun implicaties voor fundamenteel wiskundig onderzoek.
De wet van Benford is overal
Een merkwaardig wiskundig fenomeen regeert alle getallen rondom ons.
Heelal bestaat veel te kort om apen Shakespeare te laten reproduceren
Ons heelal zal bij lange na niet lang genoeg bestaan om een willekeurig typende aap bij toeval het complete werk van Shakespeare te laten reproduceren. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van Australische wiskundigen die het bekende gedachte-experiment onder de loep namen.
Wiskunde uit de gevangenis
Wiskundige Dirk Huylebrouck ontving een bijzondere brief van een Amerikaanse inmate: of hij eens naar zijn formule wilde kijken.
Van pizzaprobleem tot codekraakster: wie is jouw favoriete wiskundige?
Op 22 september organiseert Platform Wiskunde Vlaanderen de tweede editie van het wiskundefestival MathFest. In een kort filmpje geven vijf deelnemers aan de Pitchbattle alvast een voorsmaakje. Wie verdedigt het best zijn of haar favoriete wiskundige? Stem mee!
Onze favoriete wiskundigen
De geschiedenisboeken van de wiskunde puilen uit met knappe koppen en hun belangrijke bijdrages. Maar wie is nu de populairste, de indrukwekkendste of de meest tot de verbeelding sprekende wiskundige aller tijden? Wij opteren alvast voor deze illustere figuren.
Deze tekst wordt ooit getypt door een aap
En dat geldt niet alleen voor deze column, maar ook voor de hele website van Eos. En niet één keer, maar oneindig vaak!
Wat leren we uit de resultaten van de centrale toetsen? En wat nog niet?
De resultaten van de centrale toetsen laten ruimte voor groei zien. Ze vormen pas een eerste stap in de ondersteuning aan scholen bij kwaliteitszorg.