muziek
Een muzikaal brein werkt anders
Muziekbeleving blijkt te verschillen tussen muzikanten en niet-muzikanten. Zo zou een muzikaal brein andere netwerken gebruiken om muziek te verwerken.
De ziel van de saxofoon ontcijferen met een robot: de kracht van het mondstuk
De saxofoon, een Belgische uitvinding van Adolphe Sax, nadert zijn 180e verjaardag, maar de evolutie is de afgelopen 100 jaar tot stilstand gekomen. Tot nu! Enis Ukshini (UAntwerpen) bouwde een saxofoonrobot, een volautomatische saxofoonvirtuoos. De robot zal hem helpen bij het maken van betere mondstukvormen, die bepalend zijn voor het unieke geluid van de sax.
Is AI een vloek of een zegen voor de muziekwereld?
Tegenwoordig kan iedereen in geen tijd zelf muziek componeren. Er bestaan applicaties die op basis van een enkele tekstaanwijzigingen nieuwe muziek genereren. Ook professionele muzikanten maken al een tijdje gebruik van artificiële intelligentie. Een vloek of een zegen voor de muziekwereld? In onze podcast vraagt Eos-redacteur Kim Verhaeghe het aan componist Mathias Coppens.
Waarom word je emotioneel van muziek?
Muziek kan troostend zijn, verdrietig maken, energie geven en woede in ons losmaken. Waarom kan muziek ons zo raken?
Worden baby's slimmer van Mozart?
Mozart componeerde prachtige muziek, daarover zullen velen het eens zijn. Maar word je ook intelligenter als je naar zijn stukken luistert?
Deze halfapen ‘zingen’ in duetten en met refreinen
Meer dan een halve eeuw na de première van Jungle Boek haalt de wetenschap de Disney-fantasie in. Apen kunnen namelijk zingen, is de conclusie van een nieuw onderzoek. En dat is meer dan een stukje zoölogisch amusement, want volgens de wetenschappers kan het ons helpen te achterhalen waar het menselijke muzikale vermogen vandaan komt.
Mens en muziek
Michael Spitzer levert een vlot relaas af over de oorsprong van muziek en haar invloed op de mens doorheen de geschiedenis.
Er was eens ... een Philip Glass-opera
Het werk van de Amerikaanse componist Philip Glass herken je door herhaling en een gevoel van tijdloosheid. Zijn opera’s lijken geen verhaal te vertellen. Carolien Van Nerom is echter overtuigd van het tegendeel. In dit artikel schrijft ze over het verhalende aspect van de muziek in Glass’ opera’s.
Kunnen computers zelfstandig muziek componeren?
Op dinsdag 12 mei deden ze alvast een poging en namen ze het tegen elkaar op in een alternatief songfestival: het AI Songfestival.