mammoet
Clovisjagers zetten hun speer in de grond
Speren lenen zich tot verschillende jachttechnieken. In steentijd-Amerika zouden ze bijvoorbeeld ook zijn gebruikt om afstormende mammoeten en ander groot wild zichzelf te laten spietsen.
Wetenschappers reconstrueren 3D-structuur van genoom wolharige mammoet
Een internationaal onderzoeksteam heeft de driedimensionale chromosoomstructuren van een 52.000 jaar oude wolharige mammoet in kaart gebracht. Dat is een primeur voor een uitgestorven diersoort.
Wolharige mammoet deelt genen met ijsbeer
Vergelijkend onderzoek van de mammoet en de olifant focust doorgaans op de link van de voorvader naar zijn afstammeling. Een Zweeds onderzoeksteam draaide het om. Men vertrok bij de olifant en kwam, verrassend genoeg, uit bij genetische gelijkenissen van de mammoet met niet-verwante hedendaagse dieren, zoals het rendier en de ijsbeer.
Neanderthaler en mammoet maakten gelijkaardige evolutie door
De barre ijstijd duwde beide ‘noorderlingen’ in dezelfde evolutionaire richting.
Moderne mens dwong mammoet en neanderthaler richting afgrond
Zowel onze voorouders als onze verre uitgestorven neven joegen op mammoeten en ander groot ‘wild’. Maar de Homo sapiens joeg veel intensiever, blijkt nu uit een analyse van botten in de Belgische grotten van Spy en Goyet.
De mammoet van Dendermonde
In Dendermonde staat een van de best bewaarde paleontologische geheimen. De mammoet was dringend aan restauratie toe.
De verrijzenis van uitgestorven diersoorten
Binnenkort kunnen wetenschappers uitgestorven diersoorten terug tot leven wekken. Zo zouden rond 2022 mammoeten opnieuw kunnen bestaan.