aarde
Aarde had 466 miljoen jaar geleden mogelijk een ringenstelsel
In de miljoenen jaren daarna viel het materiaal van de ring geleidelijk naar de aarde, waardoor een piek in het aantal meteorietinslagen optrad.
Hoe klimaatverandering de dagen langer maakt
Het smelten van de ijskappen op Groenland en Antarctica vertraagt de rotatiesnelheid van de aarde, waardoor de dag een beetje langer wordt. Gaan we daar iets van merken?
De aarde wiebelt op haar draaias, en dat bezorgt zowel astronomen als astrologen hoofdbrekens
Zelf merk je er niets van, maar op lange termijn heeft de precessiebeweging van onze planeet gigantische effecten.
Aarde slokte mogelijk de resten van planeet Theia op
Diep in het centrum van de aarde bevinden zich twee vreemde opeenhopingen. Die zijn vermoedelijk de overblijfselen van de hypothetische planeet Theia, die miljarden jaren geleden in botsing kwam met de aarde. De overige brokstukken klonterden samen tot de maan.
Zal de mens ooit uitsterven?
Dat wij mensen onze ondergang tegemoet zullen gaan, lijdt geen twijfel. De vraag is wanneer en hoe dat zal gebeuren.
‘De vorming van mineralen weerspiegelt onze ontstaansgeschiedenis’
Mineralen worden geclassificeerd op basis van hun eigenschappen. Maar ook de manier waarop ze ontstaan zijn is daarvoor van belang, vinden twee geologen. Moet de traditionele indeling op de schop?
Hoe superbergen het leven op aarde een zetje gaven
In de geologische geschiedenis van de aarde ontstonden twee keer superbergen: bergketens drie tot vier keer zo uitgestrekt als de Himalaya. Die bergen speelden mogelijk een rol bij de ontwikkeling van het leven op aarde.
Hoe we ons wapenen tegen inslaande asteroïden en kometen
Een van de beste instrumenten waarmee we in de gaten houden of er asteroïden op onze planeet afstevenen heeft het begeven. Wat nu?
De eerste adem van onze planeet
De ‘zuurstofrevolutie’ was een van de belangrijkste omwentelingen in de geschiedenis van het leven. Ze zou zich bijna 2,5 miljard jaar geleden hebben voltrokken, concluderen wetenschappers op basis van bacterie-onderzoek én van de veranderende zonnedaglengte.